Guvernul a aprobat in sedinta de vineri bugetul pentru 2007, cand Romania va fi membru al Uniunii Europene. Cabinetul Tariceanu a adoptat astfel un buget care include si obligatiile pe care le are tara noastra ca stat membru.

Proiectul de buget prevede ca anul viitor Romania va avea o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5%, cresterea venitului mediu salarial de 2,4% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB.

Produsul Intern Brut se estimeaza ca va creste cu 6,4%, in principal datorita cresterii volumului de activitate, indeosebi in constructii si servicii. PIB-ul este estimat la 381.000 milioane lei noi.

Premierul Tariceanu a declarat ca filozofia de constructie a bugetului e bazata pe proiecte si programe de investitii.

De asemenea, fondurile primite de la UE in anul 2007 vor reprezenta 2,1 % din PIB, acesta fiind mai mari cu 0,8 % din PIB comparativ cu anul 2006. Totodata, potrivit angajamentelor existente, Romania trebuie sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 1,1 miliarde de euro.

Nivelul veniturilor bugetare pentru 2007, este 38,1 miliarde de euro. De asemenea, nivelul cheltuielilor publice se estimeaza la 38% din PIB, comparativ cu 38,6 fata de anul 2006.

Bugete record dupa 1990

Potrivit premierului, Educatia si Sanatatea vor primi in 2007 cele mai mari bugete din 1990 incoace.

Ministerul Educatiei si Cercetarii va beneficia de o finantare de 5,2% din PIB, suma care reprezinta o crestere mai mare cu 40.000 de miliarde de lei fata de anul 2006.

Fondurile vor fi utilizate pentru investitii in infrastructura educatiei, consolidari si reabilitari de unitati scolare, dotari laboratoare, finantarea de baza a invatamantului superior de stat si sustinerea cercetarii.

Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a declarat pentru Hotnews.ro ca este incantat de banii pe care i-a primit institutia pe care o conduce pentru anul 2007. "Ministerul Finantelor si colegii din Guvern merita coronite pentru banii alocatii educatiei. Bugetul ministerului nostru nu a mai fost asa de mare de aproape 25 de ani", a declarat Hardau.

Ministerului Sanatatii ii este alocat cel mai mare buget acordat pana acum: 4,12% din PIB, cu 3.041,5 milioane lei noi (30.415 miliarde lei vechi) peste bugetul anului 2006. Fondurile vor fi folosite pentru construirea de noi spitale, dotarea cu aparatura performanta si finantarea de programe nationale de sanatate.

"In 2007, fiecarui cetatean ii vor reveni 198 euro pentru ingrijirea sanatatii, cu 102 de euro mai mult decat la sfarsitul anului 2004, mai mult decat dublu", a aratat seful Executivului.

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat pentru Hotnews.ro ca bugetul obtinut este cel mai bun din ultimii 20 de ani, dar nu va fi suficient pentru problemele actuale ale sanatatii.

"Sigur, banii nu pot spune ca sunt suficienti, pentru ministerul Sanatatii ar trebui sa fie acordat tot PIB-ul Romanaiei si tot nu ar fi de ajuns. Nu se pune problema daca suntem multumiti sau nu, ci se pune problema ca mai mult de atat nu se putea obtine. Oricum este cel mai bun buget posibil de obtinut", a spus Nicolaescu.

"In ceea ce priveste marirea salariilor in sanatate, mi-e greu sa spun daca vor fi folositi banii in acest sens. Depinde de negocierile care vor fi cu sindicatele in 2007, dar ce pot sa va spun este ca ar fi posibila si o marire salariala, dar nu semnificativa", a explicat Nicolaescu.

Agricultura si Transporturile pot sa-si realizeaza proiectele

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) va administra in anul 2007 prin toate institutiile sale un buget de 33.600 de milioane lei noi (9,5 miliarde de euro), care reprezinta 8,8% din PIB. Suma totala alocata in 2007 este aproape dubla fata de cea alocata in 2004.

Bugetul administrat in anul 2007 va creste cu 6,2 miliarde lei fata de cel din 2006. De asemenea, sumele alocate vor permite majorarea pensiilor, in termeni reali, cu 15% iar salariul mediu va creste, cu peste 12%.

Principalele programe de asistenta sociala sustinute in anul 2007 prin proiectul de buget de stat au in vedere plata indemnizatiilor si stimulentelor pentru cresterea copilului, a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei (860 milioane de lei, comparativ cu 490 milioane in anul 2006) si a alocatiilor de stat pentru copii.

"Cred ca va fi cel mai mare buget alocat in istoria postdecembrista si ca suma, si ca pondere in PIB , in sensul ca el va reprezenta 8,8 la suta din produsul intern brut al Romaniei pentru anul 2007 si, insumate bugetele, inseamna 33,6 miliarde RON", a explicat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.

Ministerul Agriculturii va beneficia in 2007 de o finantare de 2,3% din PIB, fata de 1,8%, in 2006. Banii alocati vor fi destinati pentru continuarea finantarii programelor de dezvoltare a agriculturii si a politicilor comunitare.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va beneficia de un buget de 7.634,53 milioane lei noi. Din aceste fonduri se vor finanta programele: Fermierul (520 milioane lei), Renta viagera (20 milioane lei), SAPARD-ul romanesc (675 milioane lei).

"Este un buget semnificativ, pe care il vom gestiona cat mai bine posbil. Banii alocati sunt suficienti pentru programele pe care le-am conturat pentru 2007. Intodeauna exista loc de mai bine si ministerul isi va duce la indeplinirea obiectivele pe care le-a trasat pentru 2007", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului Agriculturii, Adrian Tibu.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va beneficia in anul 2007 de 10.849 milioane lei noi. Astfel, investitiile in infrastructura vor primi cea mai mare alocare din 1990 si pana acum.

Principalele programe finantate din aceste fonduri vizeaza modernizarea drumurilor nationale si constructia de autostrazi, reabilitarea infrastructurii feroviare, modernizarea metroului bucurestean, reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii pe Dunare, cresterea capacitatii aeroportuare.

Contactat telefonic de Hotnews.ro, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a evitat sa se pronunte asupra bugetului acordat institutiei pe care o are in subordine.

"Nu pot sa-mi exprim in acest moment o parare legata de suma pe care a primit-o Ministerul Transporturilor. Au exista mai multe discutii cu ministerul Finantelor si sunt foarte multe proiecte care au nevoie de bani si pe care nu le am acum in fata. Trebuie sa ajung in tara sa vad listele si sumele exacte. Numai atunci ma pot pronunta", a explicat Radu Berceanu.