Purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a declarat, vineri, ca numele comisarului european va fi facut public de presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.

Premierul considera ca aceasta procedura este justificata in conditiile in care viitorul comisar european nu va fi un ambasador al Romaniei la Bruxelles, ci un ministru in Guvernul European condus de presedintele Comisiei Europene.

Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Integrarii, a explicat pentru HotNews.ro ca desemnarea comisarul european se face in functie de domeniul in care este specialist candidatul si de portofoliile care ar putea fi libere.

Asta inseamna ca dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu va trimite, la Bruxelles, numele candidatilor, Barroso va alege persoana si portofoliul care ii revine, a explicat Ciocanea, care a adaugat ca:

"Trebuie sa existe o potrivire intre CV si domeniul de care se va ocupa”.

Alegerea ar putea fi facuta dintr-o lista de sapte persoane: ministrii Anca Boagiu, Monica Macovei, Mihai Razvan Ungureanu si Cristian David, secretarul de stat Leonard Orban, Gyorgy Frunda si Varujan Vosganian.

In acest moment, Comisia Europeana numara 25 de comisari, cate unul pentru fiecare stat membru. Portofoliile acestora sunt stabilite aproximativ ca in cazul ministerelor unui guvern national. Exista insa si portofolii care combina doua domenii de activitate.

Pentru cei doi comisari europeni din Bulgaria si Romania vor fi create doua portofolii noi, prin injumatatirea atributiilor a doi comisari actuali (de exemplu, actual Comisar pentru Pescuit si Afaceri Maritime ar putea ramane doar cu portofoliul Pescuitului, in timp ce Afacerile Maritime ar putea deveni un domeniu de sine statator, atribuit comisarului roman sau celui bulgar)

In aceste conditii, raspunsul la intrebarea cine va fi comisarul european din partea Romaniei se poate afla facand o combinatie intre CV - respectiv specializarea candidatului, si portofoliile “compuse”, care cumuleaza mai multe domenii.

Anuntul va fi amanat cel putin pana luni, avand in vedere ca duminica vor avea loc alegerile prezidentiale din Bulgaria, tara care trebuie sa-si desemneze si ea un comisar european.

Cei doi comisari - roman si bulgar - vor fi anuntati in aceeasi zi, termenul limita fiind 27 octombrie.