Deputatii au adoptat luni, in mai putin de o ora, toate articolele care vizau infintarea Agentiei Nationale de Integritate. Cele peste 70 de articole, in forma "castrata" de Comisia juridica, au trecut pe banda rulanta. Desi unii deputatii au anuntat ca proiectul nu mai poate fi retras, regulamentul Senatului permite o asemenea procedura.

Conform variantei finale adoptat de deputati, Agentia Nationala de Integritate va avea ca scop doar verificarea declaratiilor de avere ale demnitarilor.

Potrivit modificarilor facute de deputatii UDMR-PC-PSD-PRM, actul normativ va fi asimilat Legii 115/1996, ANI devenind astfel doar una dintre institutiile care pot sesiza comisiile de control al averilor care functioneaza pe langa Curtile de Apel.

Din cei 228 de deputati prezenti, 130, insumnad voturi din partea UDMR,PC,PSD si PRM, au votat pentru varianta ciuntita a legii, iar 85 de deputati (PD si PNL) impotriva.

Deputati vor da marti votul final, dupa care proiectul va merge spre camera superioara a Parlamentului, Senatul. Patrulaterul UDMR-PC-PSD-PRM detine o majoritate confortabila si aici, astfel ca e greu de crezut ca institutia ar putea recapata menirea initiala.

Bazandu-se doar pe prevederile Regulamentului Camerei Deputatilor, un liberal si un social-democrat s-au grabit sa afirme ca initiatorul proiectului nu-si mai poate retrage proiectul, o data ce acesta a intrat pe ordinea de zi si a fost aprobat.

"Din cate stiu eu cred ca nu se poate retrage. Odata intrat in procedura de vot, un raport nu cred ca mai poate fi retras.Ceea ce s-a intamplat era previzibil. Nu poate sa fie retras, singura solutiei ar fi sa zaca in Senat mult si bine", a declarat deputatul PNL Petre Ungureanu.

Si unul dintre initiatorii modificarilor care au „castrat” ANI a fost de acceasi parere. "Odata ce a fost dezbatuta in plen si va fi adoptat, proiectul de lege va pleca spre Senat.

Nu se mai poate retrage pentru ca ea va pleca de la Camera ca lege si spune foarte clar, ca pe legea adoptat deja in Camera care are o forma guvernul nu mai poate interveni" a explicat Florin Iordache (PSD).

Ei l-au contrazis astfel pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care declarase cu cateva ore mai devreme ca proiectul poate fi retras inainte de trimiterea spre Senat. Afirmatie adevarata, de altfel, confirmata de presedintele Comisiei juridice din Senat, Peter Kovacs-Eckstein.

Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca Regulamentul Senatului prevede doua variante in care initiatorul isi poate retrage propriul proiect.

„Prima se refera la varianta in care Senatul e prima camera sesizata, iar a doua la poriectele care au trecut deja de Camera Deputatilor. Iar in acest al doilea caz, proiectul poate fi retras intre momentul aprobarii sale la Camera si momentul inregistrarii la Senat”, a precizat Eckstein.

Prevederile memntionate de senatorul Eckstein se regasesc in articolul 93 din Regulamentul Senatului.

Duminica, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca, datorita modificarilor facute de Parlament, intentioneaza sa retraga proiectul de lege privind infiintarea ANI. Documentul a fost insusit de Guvern, astfel ca procedura va trebui initiata de aceasta institutie.