Ieri a expirat termenul pina la care fermierii romani puteau solicita cota de lapte. Cine nu a depus cerere poate sa-si ia la revedere de la vinzarea laptelui. Fara cota nu se poate livra, astfel incit laptele va trebui consumat numai in gospodarie.

Pentru ca nu au fost bine informati, dar si pentru ca au fost prea tematori, proprietarii de vaci se vor vedea de acum in situatia de a arunca laptele sau de a cumpara o cota pe care o puteau obtine gratis. „Multi au asociat cota cu cea din perioada comunista cind erau nevoiti sa dea statului o anumita cantitate de lapte. Din aceasta cauza s-au temut sa depuna cerere.

Acest lucru nu s-ar fi intimplat insa daca ar fi fost mai bine informati de autoritati“, a spus Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui.

Drept de proprietate

Cu o simpla cerere depusa la primaria din comuna, fiecare dintre cei peste 1,5 milioane de proprietari de vaci din Romania putea obtine dreptul de a vinde lapte incepind cu 1 aprilie 2007. Fermierul putea solicita o anumita cota in functie de numarul de animale detinute. Astfel, un taran care are o vaca putea solicita de exemplu o cota de 5.000 de litri pe care sa-i vinda intr-un an.

Chiar daca nu va avea posibilitatea de a livra aceasta cantitate (consuma mai mult in gospodarie sau cu hrana unui vitel), el va avea posibilitatea de a vinde sau inchiria o parte din cota si astfel sa obtina un profit doar ca urmare a completarii unei cereri.

Fermierii au si drept de proprietate asupra cotei, avind posibilitatea de a o vinde, a o inchiria si chiar de a o lasa mostenire.

Va exista o piata a cotelor peste un an

Pe de alta parte, cei care nu au fost destul de inspirati sa solicite cota se vor vedea in situatia de a cumpara una. In aceasta situatie sint peste 500.000 de fermieri pentru ca doar un milion au depus cerere. Acestora li se vor adauga si cei care vor investi incepind de anul viitor si care vor avea nevoie de anumite cantitati de lapte pe care sa le poata comercializa.

„Pe linga grupurile israeliene care au demarat deja unele investitii in ferme de vaci, mai sint mai ales in zona Transilvaniei fermieri mijlocii care se vor dezvolta si vor fi buni clienti pentru taranii care au dobindit acum cote de lapte. Poate nu anul viitor, dar peste doi ani vom avea o piata a cotelor.

Deocamdata nu se vehiculeaza o suma pentru achizitionarea unei cote, dar dupa stabilirea exacta a proprietarilor acestora vor aparea si cei dornici de a le cumpara“, a spus Steriu.

Amenzi pentru depasiri

Cantitatea pe care fermierul o poate vinde intr-un an trebuie livrata cu o anumita ritmicitate pentru a nu se trezi la un moment dat in situatia ca a terminat cota.

Daca de exemplu cota obtinuta este de 3.000 de litri si a vindut aceasta cantitate in primele sase luni ale anului de cota (1 aprilie 2007-31 martie 2008), pina la finalul anului nu va mai putea livra nimic, altfel va fi sanctionat.

Pentru fiecare tona livrata in plus se va plati o amenda de 278,3 euro. „Aceasta regula a fost stabilita la nivelul UE pentru a se pastra stabilitatea pietei. Daca intra mai mult lapte pe piata va aparea un surplus de materie prima si drept consecinta se vor misca si preturile.

Pentru echilibrul pietei, trebuie livrata o cantitate constanta tot timpul anului“, a spus Lucian Elisei, director in Ministerul Agriculturii. Cei care au livrat totusi prea mult sau care isi dau seama ca pot vinde mai mult lapte decit cota obtinuta, pentru a scapa de amenda si a nu fi nevoiti sa arunce laptele sau sa vinda vacile, mai au o solutie: cumpara sau inchiriaza cota altui taran.

Autoritatile, repetente la informare

Fermierii au cazut din nou prada lipsei de informatii. Ei au pierdut un drept doar pentru ca nu au stiut ce inseamna.

Aceasta pentru ca autoritatile centrale si locale nu au depus suficient efort pentru a le explica taranilor ca solicitarea unei cote de lapte nu le va aduce decit beneficii. Reprezentantii Ministerului Agriculturii, in frunte cu ministrul Flutur, s-au deplasat in ultima luna prin tara pentru a promova acest program, dar s-a dovedit a fi prea putin si prea tirziu.

„Oamenilor nu li s-a explicat suficient de clar ce inseamna aceasta cota. S-au tinut seminarii si intilniri la primarie in loc sa se arate clar fermierilor ca au numai de cistigat daca depun cerere. In acest fel, ne-am trezit in situatia de a ramine cu o cantitate foarte mare de lapte pe care sa nu o putem valorifica“, a spus Valeriu Steriu.

Mult lapte de aruncat

Desi Romania a negociat o cota de lapte foarte mica fata de capacitatea reala de productie, nici macar aceasta nu a fost solicitata. Astfel, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, productia de lapte de anul trecut a fost de peste 5,6 milioane de tone, iar cota negociata este putin peste 3 milioane de tone de lapte.

Intrebarea este ce se va intimpla cu toata aceasta cantitate de lapte care nu va mai putea fi scoasa pe piata. In plus, din cererile depuse de fermieri rezulta ca nu s-a atins nici macar aceasta cota si ca anul viitor se vor putea vinde doar 2,4 milioane de tone.

Restul cantitatii pina la 3 milioane de tone va merge la Rezerva Nationala, alaturi de cele 60.000 de tone care reprezinta Rezerva de siguranta obligatorie.

„Problema este ca aceasta cantitate pastrata este prea mare. Singura solutie este ca autoritatile sa elaboreze o strategie pe termen mediu pentru a acorda facilitati fermelor care sa se dezvolte si sa acopere surplusul.

Speranta sta in cei care au inceput deja sa investeasca, dar trebuie avut in vedere ca vor fi destui care nu vor putea sa livreze cantitatea de lapte obtinuta si isi vor arunca pe piata cotele. Aceste cantitati vor putea fi pastrate la rezerva 2-3 ani, dupa care se vor pierde“, a spus Steriu.

Cantitatea respectiva va fi preluata de alte tari europene, iar Romania se va afla in situatia de a cumpara lapte din strainatate pentru procesare. In conditiile in care diferenta dintre productia obtinuta si cota actuala este de 2,5 milioane de tone, UE ne da dreptul ca din 2009, daca dovedim ca putem produce mai mult decit cota alocata, sa mai primim 188.000 de tone.

Citeste articolul complet in Cotidianul