Bulgaria va emite vize gratuite cetatenilor sarbi si macedoneni, dupa ce va adera la Uniunea Europeana, pe 1 ianuarie 2007. Aceasta prevedere a fost luata in conformitate cu legile in vigoare ale UE, relateaza agentia Novinite.

Potrivit acordului semnat, vineri, de ministrii afacerilor externe bulgar si macedonean, Ivailo Kalfine si, respectiv, Antonio Milososki, cetatenii macedoneni vor obtine vize gratuite pentru a se deplasa in Bulgaria. Oficialul bulgar a prezentat introducerea unei astfel de masuri ca fiind o necesitate inevitabila si a promis ca va grabi emiterea vizelor.

Statutul de membru al UE va determina autoritatile bulgare sa deschida consulate generale in localitatile Nis si Bilota inca de la inceputul anului viitor.

Aderarea Bulgariei la spatiul european implica si consolidarea prezentei sale la nivel diplomatic in tarile vecine. In consecinta, noile consulate vor prelua o serie din responsabilitatile misiunilor diplomatice din Belgrad si Skopje, a explicat Ivailo Kalfine.

Cei doi ministri au mai discutat despre integrarea europeana ale celor doua tari. Kalfin l-a asigurat pe Miloshoski ca Bulgaria va sprijini Macedonia pentru a incepe tratativele de aderare atat la Uniunea Europeana, cat si la NATO.