Romania si alte cinci tari est-europene sunt in topul celor mai mari consumatoare de alcool, potrivit unui studiu realizat de Institutul Britanic pentru Studierea Alcoolului, citat de AFP.

Adultii din Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia si Romania consuma mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, cu concentratie mare, in timp ce media in Uniunea Europeana se situeaza in jurul a 15 litri. Aceasta statistica a fost data publicitatii in cadrul unei conferinte dedicate dependentei de droguri si alcool, gazduita de parlamentul lituanian.

Studiul arata ca 1 in 10 lituanieni este abstinent, un procent mai bun decat media de 5% din Grecia, Danemarca, Slovacia si Germania. In Letonia. Spania si Portugalia, abstinenta de la alcool este de 15%. Din randulstatelor membre UE, problemele vizeaza varsta frageda a consumatorilor de alcool.

In Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Olanda si Belgia, mai mult de 21% dintre adolescenti sunt bautori de spirtoase. Studiul mai arata ca mai mult de 25% din cazurile de deces in randul tinerilor barbati cu varste intre 15 si 29 de ani din UE sunt cauzate de alcool, iar in cazul femeilor procentul este de 10%.