Deputatii nu vor sa-i lase pe alesii locali fara beneficii asemanatoare cu cele pe care si le-au prevazut lor insile. Din acest motiv vor sa le dea indeminzatii de pana la 80% din salariu de baza dupa ce le expira mandatele. Modificarea Statutului alesilor locali le asigura acestora salarii pe o perioada de trei luni de la incheierea mandatelor.

Initiativa legislativa a trecut cu 218 voturi „pentru”, 6 „impotriva” si 24 de „abtineri”, desi nu are sustinerea Guvernului.

Propunerea a fost facuta de 10 deputati, dintre care patru de la PD, patru de la PRM si doi de la PSD, si prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care au avut trei sau mai multe mandate si nu beneficiaza de pensie sau alte venituri, sa primeasca pe o perioada de trei luni, o „indemnizatie tranzitorie” in cuantum de 80% din salariul pe care l-au avut. Sumele necesare vor fi asigurate din bugetele locale.

Initiatorii au motivat proiectul de lege prin faptul ca ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor judetene reprezinta o "categorie defavorizata", intrucat pe timpul mandatului lor nu se ocupa de afaceri si la terminarea mandatelor nu au nici o sursa de venit.

Asta desi Statutul alesilor locali, reglementat prin Legea 393/2004, prevede ca, la terminarea mandatului, acestia sa-si reia in primire locul de munca detinut anterior. Deputatii mai ca nu le-au plans de mila alesilor locali, sustinand ca, in multe cazuri, acestia nu se pot intoarce la vechile functii, deoarece unele societati la care lucrau nu mai exista.

Proiectul de modificare a beneficiat si de votul favorabil al deputatilor PC, desi acestia anuntasera luni ca il vor respinge.

Reprezentantii Guvernului s-au opus alocarii unei indemnizatii tranzitorii, pe motiv ca legislatia actuala contine deja masuri de protectie sociala pentru alesii locali.

Proiectul va fi inaintat Senatului, camera legislativa decizionala in acest caz.