Ministrul de Externe al Georgiei, Gela Bejuasvili, a precizat, joi, ca tara sa se teme de eventuale represalii din partea Rusiei, in urma refuzului micului stat caucazian de a accepta oferta Gazprom privind livrari de gaze la un pret dublu decit pina acum, relateaza Reuters.

Tbilisi incearca sa gaseasca variante alternative de aprovizionare cu energie si a inceput deja negocieri cu Turcia si Iranul.

Moscova, prin intermediul Gazprom, se afla in plin proces de renegociere a preturilor la livrarile de gaze. In cazul Georgie, compania Gazprom a propus o majorare treptata a tarifelor la livrarile de gaze in schimbul concesionarii retelei georgiene de distributie. Numai ca liderii de la Tbilisi au refuzat, miercuri, sa accepte orice propunere in acest sens din partea gigantului energetic.

Anterior, compania Gazprom anuntase ca planuieste sa mareasca de peste doua ori pretul gazelor naturale furnizate Georgiei, incepand cu ianuarie 2007. Astfel, pretul urma sa creasca de la 110 dolari pentru 1,000 metri cubi, la aproximativ 230 dolari.

"Nu intentionam sa cedam in fata unui astfel de santaj", a declarat premierul Zurab Nogaideli. Oficialii de la Tbilisi nu vor accepta concesionarea infrastructurii energetice proprii catre Gazprom, a precizat, la randul sau, ministrul georgian al Energiei, Nika Gilauri.

Mai mult, unii oficiali au acuzat Moscova ca se foloseste de dependenta energetica a Georgiei fata de Rusia pentru a o sanctiona datorita orientarii sale pro-occidentale.

Dupa cum e si normal, Georgia incearca sa gaseasca solutii alternative la livrarile de gaze din Rusia. Seful executivului de la Tbilisi a confirmat ca Georgia poarta negocieri cu Turcia, Azerbaidjan si Iran cu privire la livrarile de gaze. "Negocierile se vor incheia curand si atunci vom alege unul dintre acesti trei eventuali parteneri, in functie de pretul oferit", a subliniat Nogaideli.

Criza din Georgia aminteste foarte de situatia din iarna trecuta, cind Ucraina s-a aflat intr-o situatie asemanatoare. Atunci compania Gazprom a majorat preturile de la 50 la 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar oficialitatile de la Kiev au respins oferta Moscovei si au acuzat ca se fac presiuni politice asupra statului ucrainean.

Ca raspuns la refuzul primit, Rusia a sistat livrarea de gaze naturale in Ucraina, afectand asfel mai multe state europene, printre care Ungaria, Polonia, Austria, Slovacia, Franta si Germania.