Armata turca si-a suspendat relatiile militare cu Franta ca riposta la un proiect de lege francez care sanctioneaza negarea caracterului de genocid al masacrarii armenilor in perioada 1915-1917. Anuntul a fost facut de comandantul armatei terestre a Turciei, Ilker Basbug, in cadrul unei receptii de la Ankara, relateaza cotidianul turc Zaman.

Din aceasta cauza, intre cele doua tari se nu va mai desfasura nici o vizita la nivel inalt, le-a declarat generalul Basburg ziaristilor, la receptia organizata cu ocazia implinirii a 23 de ani de la instaurarea Republicii turce autoproclamate a Ciprului de Nord.

Generalul nu a indicat, totusi, daca acesta “suspendare” va presupune excluderea intreprinderilor franceze care au lansat oferte militare.

Turcia a avertizat ca relatiile bilaterale cu Franta ar putea avea de suferit in cazul adoptarii definitive a propunerii legislative. Proiectul a fost adoptat pe data de 18 octombrie de Camera inferioara a Parlamentului de la Paris, urmand sa fie supus votului Senatului si, ulterior, in a doua lectura, Camerei inferioare pentru a deveni aplicabil.

Totusi, vreo masura de sanctiune directa nu a fost adoptata, iar apelurile la boicotarea produselor franceze - lansate de organizatiile consumatorilor - nu au avut efect.

Textul francez prevede pedeapsa cu pana la un an inchisoare si amenda de 45.000 de euro pentru persoanele care neaga faptul ca masacrarea armenilor sub Imperiul otoman constituie un genocid.

Masacrarea si deportarea armenilor in perioada 1915-1917, in timpul Imperiului Otoman, s-a soldat cu peste 1,5 milioane de morti, potrivit autoritatilor de la Erevan. Ankara sustine insa ca numarul victimelor a fost intre 250.000 si 500.000 si respinge ideea de genocid, recunoscuta insa de Franta, Canada si Parlamentul European.