Schimbari la virful serviciilor de informatii interne si ai celui de informatii militare din Italia. Acestia sunt anchetati in dosarul rapirii fostului imam egiptean, Abu Omar, de catre agenti CIA in Italia, relateaza agentia Reuters.

Nicolo Pollari, directorul serviciilor de informatii militare italiene (SISMI), era amenintat de cateva luni cu pierderea functiei la conducerea SISMI, in urma anchetei desfasurate de Parchetul din Milano (nord) referitoare la sechestrarea si torturarea fostului cleric mulsuman, in februarie 2003.

Mai multi membri ai serviciilor de informatii militare au fost acuzati de complicitate la rapire, in acest caz.

Printre persoanele investigate de catre Parchetul din Milano figureaza si 26 de agenti ai CIA, a caror extradare este ceruta de catre justitia italiana.

Generalul Nicolo Pollari va fi inlocuit din functie de amiralul Bruno Branciforte.

„Vom selecta persoane competente, neimplicate in scandaluri si jocuri politice, cu o vasta experienta in acest domeniu si cu excelente succese profesionale”, a declarat premierul italian Romano Prodi.

Guvernul italian a decis, de asemenea, inlocuirea directorului serviciilor de informatii interne (SISDE), generalul Mario Mori, cu prefectul Franco Gabrelli.

Totodata, s-a hotarat si demiterea lui Emilio del Mese, directorul structurii Cesis, care coordoneaza activitatile SISDE si SISMI. Acesta a fost substituit de generalul Giuseppe Cucchi.

Aceasta ampla remaniere la conducerea serviciilor de informatii italiene a fost anuntata, luni, la incheierea unei sedinte a Consiliului de ministri de la Roma.