Starea fostului agent KGB, Aleksandr Litvinenko, otravit la Londra, acum trei saptamani, s-a agravat, miercuri noaptea. El este mentinut in viata cu ajutorul aparatelor, la terapie intensiva, a anuntat Spitalului University College din Londra unde acesta este internat.

Pe de alta parte, potrivit BBC, in intestinul fostului spion rus au fost identificate trei obiecte cu densitate neobisnuita, pe care acesta pare sa le fi inghitit.

Alexander Goldfarb, un prieten al acestuia, a declarat ca medicii nu au putut preciza daca aceste obiecte i-au agravat starea de sanatate.

Lui Aleksandr Litvinenko i-a cazut parul si sufera de o disfunctie majora a organelor interne. Toxicologii au declarat ca otrava administrata lui Litvinenko ar fi putut fi combinata cu o substanta radioactiva care sa-i provoace moartea in mod sigur.

Pe de alta parte, cotidianul "The Times", scrie in editia electronica de joi, ca principalul suspect in acest caz este un cetatean rus, numit "Vladimir", care l-a intalnit pe Litvinenko, intr-un hotel londonez in ziua in care acesta a fost otravit.

Suspectul l-ar fi rugat insistent pe Litvinenko sa bea impreuna o ceasca de ceai, fara a oferi informatii importante in cursul intalnirii, din 1 noiembrie. Mai tarziu, lui Litvinenko a inceput sa-i fie rau.

Presa britanica a scris ca Litvinenko a fost otravit, in timp ce desfasura investiga asasinarea ziaristei ruse Anna Politkovskaia, unul dintre criticii politicii Kremlinului fata de Cecenia.

Litvinenko, in varsta de 43 de ani, acum cetatean britanic, este coautorul cartii "Aruncand Rusia in aer: Teroarea din Interior", publicata in 2002, in care sustine ca serviciul secret rus FSB s-ar afla la originea mai multor explozii care au facut peste 300 de victime in 1999. Oficialii rusi sustin insa ca responsabilitatea acelor atentate revine rebelilor ceceni.

Litvinenko si-a atras antipatia presedintelui rus, Vladimir Putin, la sfarsitul anilor '90, cand acesta a facut mai multe declaratii in care il acuza pe Putin ca nu actiona suficient de activ impotriva coruptei.