Fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, a prezentat vineri raportul pentru perioada in care a condus ministerul, spunand insa ca are regrete ca nu a reusit sa se implice mai mult in sectorul dezvoltarii rurale si ca proiectul de realizare a unui cadastru la nivel national nu a fost inca finalizat.

Flutur a amintit despre progresele Romaniei privind finalizarea reformei proprietatii funciare si despre demararea procesului de descentralizare in domeniul agriculturii.

"Daca as fi avut mai mult curaj si expertiza as fi dat drumul programului Fermierul cu jumatate de an mai devreme", a declarat, vineri, Flutur, la prezentarea raportului de adio de la sefia Ministerului Agriculturii.

[c:1:d]"Printre cele mai importante probleme pe care viitorul ministru trebuie sa le aiba in vedere se numara acreditarea agentiilor de plati, care va fi finalizata in luna decembrie, repartizarea cotelor de lapte sau ecarisajul, firmele care au castigat licitatia avand pana la 30 noiembrie termene pentru modernizarea unitatilor de neutralizare a deseurilor", a mai spus Flutur.

"In jur de 860.000 de producatori au solicitat cota de lapte, cantitatea totala fiind de 3,6 miliarde de litri si putem transfera o parte din cota de vanzare directa catre procesare. E vorba de un mecanism mai tehnic, dar putem face asta", a declarat Flutur.

Monitorizarea situatiei stocurilor existente la produsele alimentare, pentru a nu permite producatorilor sa acumuleze cantitati in scop speculativ, si identificarea cabalinelor sunt, de asemenea, prioritati ale ministerului Agriculturii, in vederea aderarii, potrivit ministrului.

Gheorghe Flutur a fost revocat joi din functia de ministru al Agriculturii, dupa ce presedintele Basescu a semnat ordinul emis de premierul Tariceanu.

Debarcarea lui Flutur din Guvern survine aderarii acestuia la platforma Stolojan-Stoica, materializata si prin demisia fostului ministru al Agriculturii din functia de vicepresedinte al PNL.