Curtea de Apel Bucuresti a hotarat dupa audieri maraton arestarea preventiva pentru 20 de zile a functionarilor ministeriali Mihai Donciu si Dorinel Mucea, acuzati de tradare prin transmiterea de secrete de stat, dar si a consultantilor internationali Stamen Stancev si Vadim Benyatov Don, acuzati de spionaj in dosarul privatizarilor strategice.

Ei fusesera retinuti, marti noaptea, pentru 24 de ore.

Dintre cei patru arestati doar trei dintre ei au ales sa depuna recurs. Avocatul lui Vadim Beniatov nu a depus deocamdata recurs. Recursul urmeaza sa fie judecat in termen de trei zile la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Avocatii apararii sustin ca clientii lor nu pot fi arestati pentru 29 de zile, pentru ca pe numele lor exista deja interdictia de a parasi Capitala. In plus, potrivit aparatorilor, nu exista probe suficiente la dosar.

De cealalta parte, anchetatorii spun ca la dosar au aparut probe noi, dupa perchezitia domiciliilor celor patru.

Audieri maraton

La Parchetul General fusesera audiati, marti, sase dintre cei opt invinuiti in dosarul privatizarilor, acuzati de infractiuni care tin de siguranta nationala. Nu toti au fost insa audiati, procurorii reprogramandu-i, pentru marti seara, pe consultantul bulgar Stamen Stancev, pe cetateanul turc Mustafa Oral si pe britanicul de origine rusa, Vadim Beniatov Don.

Mihai Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii, a iesit de la Parchet, marti, dupa patru ore de audieri. El nu a vrut sa ofere detalii jurnalistilor si a spus doar ca este nevinovat si ca a oferit anchetatorilor detalii care sa lamureasca situatia.

Alaturi de acesta au mai intrat la audieri Dorinel Mucea, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie din cadrul Ministerului Economiei, Robert Neagoe, directorul Directiei Juridice din cadrul Oficiului Privatizarii.

Acuzat oficial

Pe de alta parte, consultantul bulgar, Stamen Stancev, a fost pus oficial sub acuzare, marti, pentru spionaj in dosarul privatizarilor. In aceeasi cauza mai sunt invinuite sapte persoane, printre care si oficiali ministeriali.

Ancheta in acest dosar a fost declansata dupa ce Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a primit o sesizare in legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul lui Stanchev, consultant al unei societati bancare internationale.

Cetateanul bulgar a sustinut ca domeniul de consultanta presupune si intalniri la nivel inalt.

Stancev a subliniat ca nu are relatii speciale cu ministrul Economiei, Codrut Seres si cu cel al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, explicand ca prin natura profesiei are acelasi gen de relatii cu toti ministrii romani.

Consultantul bulgar este banuit ca ar fi obtinut date secrete despre licitatiile organizate de Ministerul Economiei si le-ar fi transmis unor firme de renume international. Anchetatorii cred ca, pe aceasta baza, firmele si-au stabilit strategiile de oferta astfel incat sa castige licitatiile.

DIICOT mai investigheaza si activitatea lui Michal Susak, consultant international, acuzat de infractiuni care aduc atingere securitatii nationale si a lui Flore Mircea Calin, reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara. Ei nu se afla insa in Romania.