Fiecare pretendent la un loc in conducerea partidului are in spate cate un grup de putere.

Imbulzeala mare pentru un loc in conducerea PSD. Pentru a multumi pe toata lumea, liderii partidului au decis sa suplimenteze numarul de scaune inventand cat mai multe functii de adjuncti.

Vicepresedintii vor fi nu mai putin de 15. Desi pentru unele dintre functiile de conducere nu exista o concurenta reala, in afara meciului Geoana-Oprescu, se mai anunta cateva confruntari interesante intre „locotenenti”.

Fiecare mic PSD-ist care intra in cursa, are in spate un lider greu, sau o coalitie de grupuri de putere din partid. Astfel, fiecare lider important al PSD cauta, in acest mod, sa-si impuna la varful partidului cat mai multi apropiati.

Coliziunea strategilor

Functia de vicepresedinte cu analiza politica si comunicare este disputata de doi dintre strategii PSD. Desi functia a fost facuta special pentru clujeanul Vasile Dancu, acesta s-a trezit cu un concurent-surpriza: prietenul sau Dan Mihalache.

„Imi voi depune luni candidatura pentru vicepresedinte”, ne-a declarat Mihalache. Desi nu are niciun grup cu greutate in spate, acesta ar putea miza pe sustinerea tuturor celor care ii antipatizeaza pe clujenii grupati in curentul nemultumitilor.

Paruiala pentru egalitatea de sanse

Functia de vicepresedinte PSD cu egalitatea de sanse si educatia este disputata de doua femei: Ana Birchall si Ecaterina Andronescu. Birchall este sustinuta de Mircea Geoana si de grupul de la Cluj.

In mod surprinzator, pentru ea si-a declarat sustinerea si fosta rivala, Rovana Plumb, sefa femeilor PSD-iste. Ecaterina Andronescu ii are in spate pe Ion Iliescu si Adrian Nastase.

Imbranceala in stil oltenesc

Reprezentarea regiunii de dezvoltare europeana Sud-Vest Oltenia este revendicata de doi Ioni: Calin, presedintele PSD Dolj, si Toma, seful filialei Olt. Primul e favoritul lui Geoana si are in spate grupul fostilor prefecti ai lui Octav Cozmanca. Toma, in schimb, este prietenul grupului de la Cluj.

Cine are os mai tare de ardelean

Constantin Nita, presedintele PSD Brasov, si Ovidiu Natea, omologul sau din Mures, isi ciocnesc orgoliile de ardeleni pentru a reprezenta regiunea de dezvoltare din centrul tarii. Brasoveanul este sustinut de Mitrea si de oamenii acestuia. Mureseanul ii are in spate pe Geoana si pe clujenii lui Rus.

Bucurestiul se bate cu restul tarii

Pentru reprezentarea regiunii 8 Bucuresti-Ilfov va fi o lupta inedita intre un barbat si o femeie. Gabriel Oprea, presedintele PSD Ilfov, se lupta cu Rodica Nassar, sefa filialei sector 2. Aceasta este sprijinita de Vanghelie, Mitrea si organizatia de femei. Prima sansa ar putea sa o aiba Oprea, data fiind adversitatea pe care multe judete o au fata de filiala din Capitala.

Moldoveni care ar coloniza Capitala

PSD-istii moldoveni vor si ei sa dea partidului un lider national, dar nu au ajuns la vreo intelegere. Deocamdata, nu s-au anuntat decat Gheorghe Nichita, primarul Iasiului, si presedintele filialei judetene. Acesta beneficiaza de sprijinul lui Geoana si al clujenilor.

In cursa se gandesc sa intre toti liderii moldoveni, cu exceptia lui Viorel Hrebenciuc. Ei se vor intalni luni fata in fata pentru a negocia o pace sau pentru a-si declara razboi.

Din „2 Sud-Est” ramane unul

Regiunea de dezvoltare 2 Sud-Est este disputata de Dan Nica, seful PSD-istilor din Galati. El are prima sansa deoarece este mai cunoscut si beneficiaza si de sprijinul lui Geoana si al clujenilor. Rivalul sau este un PSD-ist mai putin cunoscut: Gheorghe Bunea Stancu, liderul PSD Braila.

In spatele sau se afla Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc. In cursa se anuntase sprijinit de Mitrea si de Radu Mazare, primarul Constantei. Acesta a renuntat, convins ca din cauza problemelor cu DNA nu ar da bine sa fie in vitrina centrala a PSD.

Integral in Evenimentul Zilei