Rusia se opune extinderii NATO. Eventuala aderare a Ucrainei la Organizatia Atlanticului de Nord va influenta inevitabil ansamblul relatiilor ruso-ucrainene.

Declaratia a fost facuta, joi, de ministrul rus al apararii Serghei Ivanov in cadrul unei conferinte de presa comuna cu omologul sau ucrainean, Anatoli Gritenko, relateaza agentia ITAR-TASS.

„Consecintele acestei aderari va influenta inevitabil ansamblul raporturilor dintre Rusia si Ucraina, inclusiv cooperarea militar - industriala”, a specificat Ivanov.

Serghei Ivanov, ministru al Apararii si vicepremier in Guvernul de la Moscova, care se afla intr-o vizita de o zi la Kiev, a afirmat ca este optiunea poporului ucrainean de a adera sau nu la NATO.

„Populatia statului Ucraina este cea care trebuie sa aleaga cea mai potrivita forma de asigurare a securitatii Ucrainei'', a precizat oficialul rus, amintind ca o parte a clasei politice de la Kiev se pronunta pentru rezolvarea problemei aderarii Ucrainei la NATO pe calea unui referndum.

Conform unor sondaje recente, circa 60 la suta dintre ucraineni se opun in acest moment aderarii tarii lor la Alianta Nord-Atlantica.

Pe data de 28 noiembrie, in cadrul unei conferinte NATO organizata la Riga, in Letonia, presedintele american, Gerge W. Bush, a incurajat noile democratii din estul Europei, precizand ca usa Aliantei este deschisa inclusiv pentru Ucraina si Gergia.

Rusia si-a aratat ingrijorarea pentru extinderea NATO in spatiul ex-sovietic, dar presedintele Bush a asigurat ca „este in interesul tuturor sa sporim cooperarea cu Rusia in domenii ca lupta impotriva terorismului si impotriva proliferarii armelor nucleare”.