Un cleric sunnit irakian ar fi primit 25 de milioane de dolari de la cetateni sauditi pentru a cumpara armament, inclusiv lansatoare portabile de tip "Strela" din Romania, probabil de pe piata neagra, a declarat un oficial irakian, citat de Associated Press.

MApN neaga cele aparute in presa internationala, sustinand ca Romania nu mai fabrica astfel de lansatoare din anii '90 si nici nu a primit solicitari pentru export.

O astfel de implicare romaneasca nu pare, insa, plauzibila doar pe baza acestei relatari, chiar daca afirmatiile oficialilor irakieni anonimi au fost reproduse corect.

Asta nu numai pentru ca guvernul saudit dezminte informatiile, ci si deoarece este foarte posibil, poate chiar probabil, ca oficialii irakieni citati de agentia de presa sa fie musulmani de rit siit, al caror interes este de a lovi intr-un inamic important al Iranului - Arabia Saudita.

Cu toate acestea, raportul Grupului de Studiu pentru Irak sustine ca sauditii sunt o sursa de finantare a insurgentilor sunniti. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, Cristina Dumitrescu, a declarat ca Romtehnica nu a primit nicio solicitare oficiala de a exporta arme, cu atat mai mult cu cat Romania nu mai fabrica acest tip de rachete din anii '90.

Desi nu a putut preciza daca rachetele "Strela" se mai gasesc in depozitele sau dotarea Armatei romane, purtatorul de cuvant a sustinut ca stirea potrivit careia armele ar fi provenit din Romania nu este reala.

ANCEX nu comenteaza

In ceea ce priveste ANCEX, (Agentia Nationala de Control a Exporturilor), niciun oficial nu a putut fi contactat pentru a spune daca Romania a acordat in ultimii sase ani licente de export pentru diverse tipuri de arme. AP a relatat ca mai multi soferi au declarat ca au transportat cutii de bani din Arabia Saudita in Irak, bani destinati insurgentilor irakieni.

O parte dintre sauditi par constienti de faptul ca banii ajung in posesia insurgentilor irakieni, dar altii sustin ca fondurile sunt destinate clericilor din Irak, care le distribuie apoi catre militantii care lupta impotriva trupelor Coalitiei, potrivit unor oficiali de la Bagdad.

"Nu exista un sistem organizat de finantare a terorismului si nu vom permite asemenea acte ilegale", a declarat, in replica, generalul Mansour al-Turki, un purtator de cuvant al Ministerului saudit de Interne. Guvernul saudit a infiintat, in urma cu aproape un an, un departament special insarcinat cu identificarea "operatiunilor financiare suspecte", a adaugat al-Turki.

Integral in Romania Libera