Legislativul de la Strasbourg l-a votat, cu larga majoritate, pe Leonard Orban in functia de comisar european. Oficialul roman a obtinut 595 de voturi "pentru", 16 voturi "impotriva" si 29 de abtineri. Totodata, Parlamentul European (PE) a aprobat cu 583 de voturi "pentru" si 21 "impotriva", candidatura comisarului desemnat de Bulgaria, Meglena Kuneva.

Intr-o declaratie adoptata de Parlamentul European se precizeaza ca "Leonard Orban pare absolut calificat pentru a face fata acestui portofoliu dificil cu un real profesionalism". In document se mai arata ca si "Meglena Kuneva intruneste pe deplin cerintele de integritate, independenta si competenta".

Componenta cabinetului va fi definitivata in aceasta saptamana

Leonard Orban isi va prelua functia de comisar european la 1 ianuarie, si in aceeasi luna va depune juramantul in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.

Intr-un interviu pentru NewsIn acordat inainte de votul legislativului european, Orban declara ca imediat dupa ce ii va fi aprobata candidatura, se va ocupa de formarea cabinetului, ce va fi definitivat pana la sfarsitul acestei saptamani.

Leonard Orban va gestiona un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro, avand in subordine 3400 de persoane, adica 15% dintre salariatii institutiilor europene, impartiti in trei directii mari: traduceri, interpretare si publicatiile comunitatii.

In urma discutiilor cu fostul negociator-sef al Romaniei la UE, Barroso a hotarat sa-i atribuie lui Orban portofoliul Multilingvismului, care acopera politica lingvistica a Uniunii.

Concret, este vorba despre politici care sa asigure accesul cetatenilor UE la documente traduse in toate cele 22 de limbi comunitare, dar si de popularizare a acestora. Comisia are un proiect privind invatarea de catre cetatenii UE a cel putin doua limbi europene, in afara de limba materna.

Portofoliul comisarului roman a rezultat in urma impartirii domeniului mai amplu al Educatiei, Culturii, Formarii Profesionale si Multilingvismului, de care s-a ocupat pana acum comisarul slovac Jan Figel.

Si Ovidiu Ispir a fost aprobat de PE la Curtea Europeana de Conturi

Candidatul din partea Romaniei pentru Curtea Europeana de Audit, Ovidiu Ispir, a fost aprobat, marti, cu un numar de 356 de voturi pentru, 229 impotriva si 51 de abtineri, relateaza NewsIn.

Votul favorabil vine la doua saptamani dupa ce grupul parlamentar al popularilor europeni, cel mai bine reprezentat in PE anuntase ca nu-l va sustine nici politic, nici moral pe Ovidiu Ispir, din cauza scandalurilor financiare in care ar fi implicat.

Ovidiu Ispir, consilier la Curtea de Conturi, a fost nominalizat de catre premierul Calin Popescu Tariceanu drept candidat pentru functia de membru al Curtii Europene de Conturi, la propunerea presedintelui Curtii de Conturi a Romaniei, Dan Drosu Saguna.

Candidatura sa a fost avizata, la finele lunii noiembrie, de Comisia de control bugetar a PE, insa grupul popularilor europeni (PPE) - cel mai mare grup politic din PE, cu 264 de membri- anunta ca nu il va sustine pe Ispir, avand in vedere ca in timpul audierilor din Comisia de control bugetar nu si-a dovedit priceperea pentru acest post.

Ovidiu Ispir a fost numit de Parlament in functia de consilier la Curtea de Conturi pentru un mandat de 6 ani, din februarie 2002, calitate in care se ocupa inclusiv de auditarea fondurilor ISPA si SAPARD acordate Romaniei.

El a lucrat la Curtea de Conturi si in perioada 1999-2002, iar anterior fusese consilier al ministrului Finantelor (1997-1999), vicepresedinte pe probleme economice si financiare la societatea comerciala pe actiuni Group Management (1994-1997) si director economic la CATT Bucuresti (fostul birou de turism pentru tineret BTT), 1990-1994