Televiziunea publica a intocmit o lista care cuprinde 19 nume, printre care Cosmin Prelipceanu, Marina Constantinescu, Monica Ghiurco, Mihai Radulescu, Malvina Cervenschi, Iuliana Tudor, Eugenia Voda si Stefan Lungu. Tudor Giurgiu, presedintele-director general la Televiziunea Romana, este cel care face propunerile privind persoanele care urmeaza sa beneficieze de statutul de vedeta.

Cei 19 sunt privilegiatii care beneficiaza de statutul de vedeta pana la sfarsitul acestui an. „Sporul de vedeta“ al acestora se situeaza intre 1.000 si 2.000 RON pe luna. Ca si cand, pe langa salariu, aceasta suma nu era suficienta, mai exista si un decont de benzina si o suma separata pentru imbracaminte.

Din pricina faptului ca pe aceasta lista nu se regasesc nume foarte cunoscute cum este, spre exemplu, cel al Andreei Marin, se pot pune sub semnul intrebarii criteriile cinstite pe baza carora s-a facut lista.

In Societatea Romana de Televiziune, presedintele-director general al TVR, Tudor Giurgiu, este cel care face propunerile privind persoanele care urmeaza sa beneficieze de statutul de vedeta sau persoanele carora sa le fie retras acest statut.

Printre criteriile de care se tine seama la alcatuirea propunerilor se numara: valoarea profesionistului respectiv, performantele sale individuale sau ale emisiunii ori emisiunilor pe care le realizeaza, prezinta sau modereaza, calitatea de a reprezenta Televiziunea Romana, de a-si identifica imaginea cu cea a TVR.

Aceasta practica nu este una noua, fiind comuna tuturor televiziunilor publice europene care se vad puse in situatia de a-si proteja talentele de eventualele propuneri financiare avantajoase ale unor televiziuni comerciale concurente.

Lista de vedete discutabila, pe criterii netransparente

Propunerile de vedete sunt avizate de Comitetul Director al TVR, unul dintre organele ce asigura conducerea Televiziunii Romane si care este format din directorii de directie din TVR. Persoanele vizate trebuie sa semneze un act aditional la contractul individual de munca, in care este prevazut si „sporul de vedeta“, spor ce se vrea a fi un instrument de motivare si recompensare.

Acest spor se situeaza intre 1.000 si 2.000 RON pe luna. Pe langa sporul de vedeta, mai exista si un decont de benzina si o suma separata pentru imbracaminte.

Tot actul aditional prevede si perioadele in care se face evaluarea persoanelor care beneficiaza de acest „privilegiu“, iar in cazul obtinerii unui rezultat nesatisfacator in urma acestor teste, statutul de vedeta poate fi retras.

In prezent, lista vedetelor din TVR cuprinde 19 nume: Cosmin Prelipceanu (TVR 1), Monica Ghiurco (TVR 1), Cristina Liberis (TVR 1), Mihai Radulescu (TVR 1), Radu Naum (TVR 1), Vlad Enachescu (TVR 1), Catalin Stefanescu (TVR 1), Dana Razboiu (TVR 1), Malvina Cervenschi (TVR 1), Iuliana Tudor (TVR 1), Eugenia Voda (TVR 1), Irina Pacurariu (TVR 1), Gianina Corondan (TVR 1), Marina Constantinescu

(TVR 1), Emil Gradinescu (TVR 1), Albertina Lungu (TVR 1), Catalin Maruta (TVR 2), Adriana Muraru (TVR 2) si Stefan Lungu (TVR 2). Acestia sunt cei carora le-a fost acordat statutul de vedeta pana la data de 31 decembrie 2006. In afara de Cosmin Prelipceanu, Gianina Corondan si Adriana Muraru, toate celelalte persoane au fost facute vedete de catre televiziunea publica.

Criteriile pe baza carora aceasta lista a fost intocmita sunt discutabile, avand in vedere faptul ca nicaieri nu se regaseste numele Andreei Marin, vedeta care, conform „Academiei Catavencu“, este platita cu 15 mii de euro pe luna, insa figureaza alte nume aproape necunoscute publicului larg.

Integral in Gardianul