O serie de explozii produse intr-o piata din partea ceha a granitei dintre Cehia si Austria a dus la incendiarea mai multor masini dintr-o parcare situata in apropiere, potrivit agentiilor de presa internationale.

La fata locului au sosit echipe de pompieri cehi si austrieci. Politia a indicat ca pentru moment nu se cunoaste cauza exploziilor. Agentiile cehe de presa spun ca o posibila cauza a incendiului ar putea fi manipularea incorecta a artificiilor.

Initial, politia austriaca a declarata ca explozii produse de partea ceha a granitei ar fi dus la incendierea a zeci de masini.

Speculatiile au inceput sa apara imediat pe seama exploziilor. Ele sunt alimentate si de recentele proteste ale militantilor austrieci impotriva energiei nucleare care considera nesigura centrala de la Temelin, Cehia, situata la circa 60 de kilometri de granita.

Acestia au blocat la un moment dat un punct de trecere al frontierei, pentru a protesta fata de omologarea oficiala, acordata recent Cehiei si ameninta cu noi gesturi de acest gen, daca guvernul austriac nu protesteaza oficial fata de aceasta omologare.

In pofida opririlor dese ale centralei de la Temelin, ultima datand din 7 decembrie, autoritatile din Cehia dau asigurari ca centrala de conceptie sovietica este in conformitate cu normele europene, potrivit Realitatea TV.

Centrala atomica de la Temelin din sudul Republicii Cehe a devenit obiectiv turistic. In primul semestru al acestui an, ea a fost vizitata de peste 15.000 de persoane, o crestere substantiala fata de situatia din 2005 cand, pe parcursul intregului an, au venit in mod organizat peste 23.000 de persoane, din care 1638 de straini, a declarat purtatorul de cuvant al Centralei, scrie Gandul.

Criticat de ecologistii cehi si straini, Temelinul este in continuare in functiune, iar proprietarul Uzinele Energetice Cehe, sprijinitor activ al "atomo-turismului" spera ca in acest fel va putea spulbera resentimentul populatiei fata de centrala.