Iranul ameninta cu sistarea alimentarii cu petrol a tarilor europene, in cazul in care Consiliul de Securitate al ONU nu ridica sanctiunile impuse, sambata, ca urmare a incercarilor repetate de imbunatatire a programului nuclear al Iranului.

Oficiali de la Teheran au declarat ca vor renunta la activitatile nucleare, precizand ca programul de imbogatire a uraniului, are obiective exclusiv civile, de a produce electricitate, relateaza AFP.

Ministrul Petrolului din Iran a anuntat, marti, ca va opri alimentarea cu petrol a statelor europene, daca sanctiunile ONU vor fi aplicate. Aceasta decizie afecteaza Europa, avand in vedere ca Iranul este al patrulea producator de petrol pe plan mondial.

Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a declarat si el, ca tarile europene care au sustinut amendamentul „vor regreta amarnic”.

Adjunctul ministrului iranian al afacerilor externe, Mehdi Mostafavi, a precizat intr-un comunicat de presa, ca Iranul va lansa prima faza de productie a combustibilului nuclear la scara industriala, in primele zile ale lunii februarie.

Iranul sustine ca activitatile sale de imbogatire a uraniului, incepute in primavara anului trecut la Natanz, au obiective exclusiv civile, de a produce electricitate.

Anterior, presedintele Ahmadinejad a declarat in mai multe randuri ca Iranul va organiza in februarie "marea sarbatoare de nuclearizare a tarii". El afirma ca tara sa intentioneaza sa isi sporeasca activitatile de imbogatire a uraniului la scara industriala, pentru a-si procura combustibili nucleari, in timp ce SUA suspecteaza Teheranul ca fabrica in secrete arme de distrugere in masa.

Consiliul de Securitate ale ONU a impus, sambata, sanctiuni Iranului, amendand astfel refuzul autoritatilor de la Teheran de a suspenda activitatile nucleare.

Sanctiunile prevad ca orice stat trebuie sa impiedice livrarea, vanzarea sau transferul direct catre Iran a oricarui material, echipament sau tehnologie care ar putea ajuta Teheranul in activitatile sale nucleare.

De asemenea, rezolutia care incrimineaza activitatile din domeniul nuclear ale Iranului, impiedica, furnizarea catre regimul de la Teheran de ajutor financiar, de resurse si servicii legate de activitatile care au ca scop imbogatirea uraniului.

Consiliul de Securitate a aprobat si blocarea conturilor din banci occidentale pentru 12 oficiali iranieni si 11 societati si agentii implicate in programul nuclear demarat de Teheran.