Omul de afaceri Adrian Costea - fost consilier personal al lui Ion Iliescu - va fi judecat pentru coruptie de un tribunal din Paris, transmite France Press. El este este acuzat de deturnare de fonduri in valoare de aproape 8 milioane de euro proveniti din afaceri cu statul roman.

Adrian Costea a fost trimis in judecata alaturi de alte sapte persoane, printre care se numara si sotia sa, Valentina Tudora. Procesul ar putea avea loc in octombrie 2007.

Costea este banuit de justitia franceza ca a deturnat circa 50 de milioane de franci (7,6 milioane de euro) proveniti din afaceri cu statul roman, folosind suma in beneficiul propriu si al unor demnitari romani si pentru a finanta campania din 1996 a fostului presedinte Ion Iliescu (1989 - 1996 si 2000 - 2004).

O parte a castigurilor obtinute de Adrian Costea din afacerile derulate cu statul, ar fi mers in buzunarele unor importanti demnitari romani.

Printre cei banuiti ca au beneficiat de bijuterii, haine de lux, vacante sau bilete de avion s-ar numara fostul premier roman Adrian Nastase, fostul secretar general al guvernului Viorel Hrebenciuc, fostul ministru al Economiei Mircea Cosea, precum si Iosif Boda, fost consilier prezidential si fost ambasador la Berna.

Discutiile asupra cazului Costea au inceput in martie 1998. Atunci Parchetul din Paris a fost sesizat asupra unor miscari de fonduri suspecte provenite din Romania, catre conturile grupului de afaceri controlat de Costea, dar si ale lui Costea, personal.