Istoric

J. O. Sidney, 2000. Finala de individual compus a fetelor se incheie cu un podium suta la suta romanesc: Raducan, Aminar, Olaru. La citeva ore dupa succes, organizatorii fac un anunt-soc: "Gimnasta Andreea Raducan a fost descalificata din cauza unui control antidoping pozitiv".

Substanta descoperita in proba recoltata Andreei - pseudoefedrina. Lotul olimpic al Romaniei ofera o explicatie: "Sportivei i-a fost administrata o pastila de nurofen pentru tratarea unei raceli". CIO este inflexibil - neglijenta medicului roman se plateste: pseudoefedrina figura pe lista substantelor interzise.

Vezi un reportaj NBC despre cum se transforma visul olimpic in cosmar

Dupa 4 ani, pseudoefedrina a fost acceptata

Dezbaterea in jurul banalei pastile de nurofen a continuat mult dupa incheierea Jocurilor de la Sidney. Specialistii au precizat ca pseudoefedrina nu imbunatateste performantele sportive, iar din 2004 Agentia Mondiala Antidoping a scos aceasta substanta de pe lista celor interzise.

Comitetul Olimpic Sportiv Roman discuta in aceste zile modalitatea prin care poate sustine demersul Andreei Raducan de a recupera titlul olimpic de care a fost deposedata in 2000.