Ministerul Afacerilor Externe a remis presei un comunicat in care precizeaza ca cei doi romani retinuti de fortele coalitiei in Irak nu reprezinta un caz special, ci unul din miile de acest gen cu care se confrunta in fiecare an. Documentul nu face, insa, referire la motivul pentru care o informare legata de cei doi romani a fost trimisa Presedintiei, dar nu si Guvernului.

Potrivit comunicatului de presa, romanii retinuti in luna octombrie au solicitat ca situatia lor sa fie tratata cu discretie de catre autoritati, cerand chiar ca nici familiile lor sa nu fie anuntate pana la clarificarea situatiei.

Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe spun ca Ambasada SUA a anuntat, pe 29 ianuarie 2007, ca "au fost intreprinse demersuri pentru programarea in avans a audierii finale a celor doi cetateni romani, in vederea stabilirii cu exactitate a circumstantelor ce au condus la retinerea lor".

De asemenea, se precizeaza ca situatia celor doi nu este una speciala: "gestionarea unei situatii de acest gen se incadreaza in activitatea de rutina a Ministerului Afacerilor Externe.

In momentul de fata, MAE acorda asistenta consulara pentru 7291 de cetateni romani in intreaga lume fata de care s-a dispus masura arestarii preventive sau aflati in executarea unei pedepse privative de libertate, ca urmare a unei condamnari definitive.

Anual, se inregistreaza mii de situatii similare, in care sunt implicati cetateni romani. In astfel de situatii, consulii Romaniei acorda automat asistenta consulara prevazuta de lege."

Documentul MAE nu face nici o referire la problematica informarilor trimise catre alte autoritati, neprezentand nici o justificare pentru care Administratia Prezidentiala a fost informata despre un caz din activitatea de rutina.

Potrivit legii privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, Executivul "exercita controlul ierarhic asupra ministerelor".