In timp ce liderii kosovari albanezi se pregatesc sa accepte propunerea ONU privind statutul final al provinciei, exista temeri ca orice plan care ofera altceva decit independenta deplina va duce la escaladarea violentelor.

Trimisul special al ONU, Martti Ahtisaari, va prezenta, vineri, la Belgrad si la Pristina planul Natiunilor Unite.

Daca se crede ca actualii oficiali si politicieni albanezi vor spune “da” propunerii ONU, grupurile radicale din Kosovo au inceput deja sa se agite, anuntind proteste, pe motiv ca guvernul de la Pristina va fi fortat sa accepte un statut nedorit si sa puna in practica un nepopular plan de descentralizare.

Discutiile privind statutul Kosovo au debutat la Viena, in ianuarie 2006. Echipele de negociatori albanezi si sirbi au incercat sa gaseasca solutii la chestiuni precum descentralizarea sau protejarea patrimoniului cultural, dar progresele inregistrate au fost mici. In aceste conditii, Ahtisaari a fost desemnat sa vina cu un plan propriu privind statutul final.

Acum, chiar daca nu s-a anuntat oficial, se pare ca provinciei Kosovo i se va oferi o independenta “de facto”, chiar daca acest termen nu se gaseste explicit in document. Se mai recomanda ca actuala administratie ONU sa fie inlocuita de un organism sub mandat UE, cu mai putin puteri insa.

Liderii albanezi din Kosovo par destul de multumiti de aceasta perspectiva. “Speram ca planul Ahtisaari va contine elemente-cheie care sa permita crearea unui stat propriu”, a declarat recent presedintele provinciei Fatmir Sejdiu.

Hashim Thaci, liderul formatiunii de opozitie, Partidul Democratic (PDK), are o opinie asemanatoare. “Propunerea Natiunilor Unite ne va oferi independenta totala sin e va permite totodata sa devenim membri cu drepturi depline ale organismelor internationale, inclusiv ONU”, a declarat Thaci.

Numai ca gruparile radicale gindesc diferit, ele considerind ca prevederile privind descentralizare vor da enclavelor sirbesti din Kosovo prea multe puteri si vor include, totodata, si sate albaneze.

“Descentralizarea inseamna secesiune, iar secesiunea inseamna razboi”, este unul dintre sloganurile organizatiei “Vetevendosje” (Auto-determinare), condusa de Albin Kurti, un fost lider al studentilor. Organizatia a anuntat deja un mare miting de protest la Pristina, pe 10 februarie.

“Intentionam sa oprim aplicarea planului de descentralizare”, a spus Glauk Konjufca, un activist din Vetevendosje. “Noi lucram constant cu oameni care traiesc in zone ce vor fi afectate de descentralizare si stim tot ceea ce ii nemultumeste. Toti mai multi ni se alatura, iar daca acum doar protestam, mai tirziu vom face totul sa oprim aplicarea planului”.

Proteste radicale sunt anuntate si de Asociatia Veteranilor si Invalizilor de Razboi, adica din fosti combatanti ai Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), care nu accepta altceva decit independenta.

Analistii nu exclud ajungerea la violente. Naim Rashiti, din partea respectatei organizatii internationale International Crisis Group (ICG) crede ca orice este posibil atita timp cit oamenii sunt prost informati despre procesul de negociere sau pentru ca au asteptari exaggerate.

Rashiti apreciaza ca violente pot izbucni si daca sirbii din nordul provinciei Kosovo, din municipalitatea Kosovska Mitrovica isi vor declara independenta. “In acest caz sigur vor aparea ciocniri intre sirbi si albanezi”.

Analistul pe probleme militare si de securitate, Lulzim Peci, crede ca politicienii sunt in primul rind vinovati ca nu au reusit sa inteleaga temerile oamenilor privind descentralizarea si nici nu au inteles planul Ahtisaari, in general.

“Politicienii nu si-au indeplinit menirea, aceea de a avea un dialog real cu oamenii dar si de a contribui la prevenirea oricarei crize. Simpla retorica politica nu poate tine loc dialogului cu autoritatile locale si cu cetatenii”, a spus Peci.

El crede ca nimeni in Kosovo, fie autoritate locala sau internationala, nu are pregatit vreun plan de prevenire a crizelor.

Totusi exista si opinii mai putin panicarde. Hashim Thaci, actualul lider de partid, dar fost lider al gherilelor militare UCK crede ca nu vor fi deloc proteste in Pristina, odata cu prezentarea planului Ahtisaari.

La rindul sau, Veton Elshani, din partea fortei de politie locale, spune ca nu se asteapta la probleme deosebite in saptaminile urmatoare. “In eventualitatea unor incidente suntem pregatiti sa reactionam rapid, dar acum nu consideram necesara nici o mobilizare suplimentara”, a spus Elshani.

In schimb, cei mai multi oameni simpli nu stiu ce sa astepte de la planul Natiunilor Unite, deoarece procesul de negociere a fost strain pentru ei, atita timp cit mai mereu s-a desfasurat in secret.

“Nu am fost niciodata informati despre ceea ce se intampla, asa ca nu am idee nici ce contine planul Ahtisaari, nici cum sa reactionez ulterior”, spune Agron, un student din Pristina.

El crede ca cei mai multi oameni nu sunt doritori de proteste. “Am avut parte de prea multe violente, asa ca acum nu vrem decit pace”.

Un tinar din Mitrovica spune insa ca el se va opune oricarei solutii care nu ii va permite sa se reintoarca acasa, in nordul provinciei, zona controlata de sirbi, care sunt majoritari aici. “Ne vom face auziti si ne vom lupta pentru unirea cu Serbia”, spune tinarul,

Poate insa ca cel mai bine situatia din Kosovo este descrisa de Albana, o alta studenta. “Aici, in Kosovo, toate optiunile ramin deschise, orice este posibil”.