Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, luni, ca solicitarea celor 19 deputati deveniti independenti ca urmare a demisiei din PNL, privind constituirea unui grup propriu, nu este conforma Regulamentului. Motivul invocat: exista deja un grup de parlamentari independenti.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a aratat ca, potrivit Regulamentului, exista un singur grup de parlamentari independenti. "Acest grup functioneaza de doi ani si orice parlamentar care doreste sa devina independent isi da demisia din partid si poate sa se inscrie in acest grup al parlamentarilor independenti", a aratat Olteanu.

In luna decembrie, un numar de 19 deputati, care au devenit independenti ca urmare a demisiei din PNL si care, ulterior, s-au inscris in PLD, au solicitat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa le fie pusa la dispozitie o sala de sedinte, un autoturism si personalul tehnic necesar.

Situatie similara la Senat: initiativa PLD a fost retrimisa la comisia juridica

Si Biroul Permanent al Senatului a decis ca initiativa platformistilor de a se constitui in grup parlamentar distinct sa fie 'judecata' de comisia juridica. Initial, membrii comisiei juridice au dat un aviz favorabil constituirii grupului de independenti, format din 8 senatori PLD.

Numai ca dupa discutiile din sedinta Biroului Permanent de luni, s-a decis sa se retrimita spre analiza senatorilor juristi, adresa liberal-democratilor, prin care anuntau constituirea grupului.

Toate discutiile din Biroul Permanent au fost axate pe faptul ca ei nu sunt, in realitate independenti, ci membri ai unui partid politic.

Ce spune regulamentul?

Regulamentul Camerei prevede ca grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputatilor si se pot constitui din cel putin 10 deputati care au candidat in alegeri pe listele aceluiasi partid politic, ale aceleiasi formatiuni politice, aliante politice sau aliante electorale.

"Deputatii partidelor politice, formatiunilor politice, aliantelor politice sau aliantelor electorale care nu intrunesc numarul necesar pentru a forma un grup parlamentar, precum si deputatii independenti se pot reuni in grupuri parlamentare mixte ori se pot afilia altor grupuri parlamentare constituite", se mai arata in regulament.