PNL a votat cot la cot cu PSD, PRM, PC si UDMR pentru modificarea Legii referendumului, care a fost aprobata marti de deputati cu 215 voturi "pentru", 56 "impotriva" si o abtinere. Spre deosebire de dezbaterea pe articole, la votul final s-au exprimat pentru modificarea propusa de PSD si deputatii UDMR. Voturile "impotriva" au fost date de reprezentantii PD si PLD.

O alta modificare importanta la Lege priveste interzicerea organizarii de alegeri simultan sau intr-o perioada de sase luni dupa referendum.

Asta inseamna ca, daca Legea referendumului va fi promulgata si va fi aplicabila din mandatul actual al presedintelui, iar propunerea de suspendare a sefului statului va fi aprobata de 2/3 dintre parlamentari, alegerile pentru Parlamentul European ar putea fi amanate.

PD si PLD impotriva tuturor

Dezbaterile pe tema modificarii legii referndumului au inceput prin contestarea votului de la comisia juridica. Deputatul PD Daniel Buda a cerut retrimiterea la comisie a proiectului de lege, pe motiv ca votul dat initial de parlamentarii juristi este invalid, nefiind respectat cvorumul de sedinta. Propunerea lui Buda a fost respinsa de plen.

Liderul grupului PD, Cristian Radulescu a declarat de la tribuna plenului ca "initiativa legislativa ataca institutia prezidentiala si respectul pe care poporul il datoreaza acestei institutii, pentru ca in atentia initiatorilor nu este nicidecum respectul pentru regulile jocului, ci "capitanul jucator".

In replica, deputatul PNL, Ioan Timis, fost membru PSD, le-a sugerat democratilor sa nu trateze aceasta situatie in mod conjunctural, privind "prezumtiva actiune de suspendare a presedintelui Traian Basescu".

"Sunt sigur ca Traian Basescu, fiind iubit de popor, va reusi sa isi mobilizeze electoratul pentru a trece peste actiunea de suspendare. Dar aceasta lege este pentru viitor. Ce se va intampla in cazul unui presedinte care incalca Constitutia, dar nu este iubit de popor?", s-a intrebat Timis.

La votul pe articole, amendamentul propus de PSD a fost aprobat de 154 de deputati PSD, PRM, PNL si PC, carora li s-au opus 54 de voturi din partea PD si 18 abtineri, ale UDMR. Votul a fost prin ridicare de mana, nu electronic, deoarece instalatia a fost declarata defecta in cursul diminetii.

Dupa votul pe articole, democratii au contestat rezultatul si au solicitat o pauza de consultari de 30 de minute. La revenirea in sala, liderul grupului PD, Cristian Radulescu, sustinut de parlamentarii PLD, a revenit la tribuna, solicitand ca votul final sa se faca electronic si nu prin ridicarea maini.

"De azi dimineata stam cu cartele introduse in aparatul de vot si nu putem sa exercitam votul electronic. Sunt suspiciuni ca este o defectiune imaginara. Sa votam domnilor cu cartele si nu cu mainele ridicate, ca se ne ascundem in multime", a solicitat Radulescu.

Plenul a decis, prin vot, ca votul sa fie deschis, prin ridicarea mainii, votul final pentru aceasta propunere legislativa intrunind 215 optiuni "pentru", 56 "impotriva" si o abtinere.

Alegerile pentru PE ar putea fi amanate

Plenul Camerei a adoptat si un amendament propus tot de social-democrati. Acesta prevede ca organizarea referendumului sa nu poata avea loc simultan ori cu mai putin de sase luni inainte de alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a declarat ca votul dat de deputati asupra Legii referendumului va avea drept consecinta amanarea pana in toamna a alegerilor pentru Parlamentul European.

"Dupa acest vot, mai mult ca sigur, consecinta va fi amanarea pana in toamna a organizarii alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor romani in Parlamentul European.", a declarat Marton Arpad.

Democratii contesta legea la Curtea Constitutionala

Reprezentantii PD au anuntat ca vor ataca modificarea legii la Curtea Constitutionala. Democratii vor cere declararea drept neconstitutionale a modificarilor sau, in cazul in care noua varianta a legii e considerata constitutionala, amanarea aplicarii ei pana dupa urmatoarele alegeri prezidentiale.

Potrivit prevederilor adoptate marti de deputati, modificarile la legea referendumului intra in vigoare in momentul publicarii acesteia in Monitorul Oficial.

Legea va fi trimisa spre promulgare presedintelui Traian Basescu care, poate face observatii pe marginea proiectului si poate sa-l retrimita in Parlament, spre reexaminare, o singura data. Parlamentarii pot pastra legea in aceeasi forma sau pot opera alte modificari decat cele sesizate de presedinte.

Actul normativ va ajunge inapoi la presedinte, care este nevoit sa-l promulge. Potrivit Constitutiei, presedintele mai poate, in ultima instanta, sa reclame proiectul la Curtea Constitutionala.

PD, izolat in Parlament

Votul din Parlament asupra Legii referendumului are o semnificatie politica majora, aratand ca PD si PLD au fost izolate. Dupa sedinta in plen, grupurile parlamentare au incercat sa explice votul pe care l-au dat.

Liderul grupului UDMR, Marton Arpad, a explicat pozitia deputatilor UDMR afirmand ca acestia s-au abtinut la votul pe articole, intrucat considera ca „discutia despre modificarea modalitatii de demitere a presedintelui prin referendum era inoportuna in acest moment". .

In ceea ce priveste votul final, dat alaturi de PSD, PRM, PC si PNL, Marton a declarat ca UDMR a sustinut dintotdeauna schimbarea legii referndumului pentru ca este corect ca presedintele ales din al doilea tur de scrutin sa poata fie demis doar de numarul celor care se prezinta la vot.

"Am modificat legea referendumului in sensul bunului simt, iar daca presedintele refuza sa o promulge va incalca inca o data Constitutia si isi exercita din nou atributiile in mod abuziv. Speram ca presedintele sa promulge legea, pentru ca este o lege corecta, iar el a sustinut ca nu ii este frica de popor”, a declarat, deputatul PSD, Victor Ponta.

Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a declarat ca votul dat a fost unul de consecventa si de principiu."PNL voteaza legi pe baza unor principii si nu pentru sau impotriva unor persoane, chiar daca este vorba de Traian Basescu.

(...) Noi am spus cu multa vreme inainte de a fi vorba despre o eventuala suspendare a presedintelui in functie, ca legea referendumului ar trebui sa fie modificata in concordanta cu principiul simetriei”, a explicat Crin Antonescu.