Cabinetul din Downing Street 10 a primit marti o perioada de ragaz in scandalul titlurilor nobiliare. Crown Prosecution Service a anuntat ca prima persoana arestata anul trecut in acest caz nu va fi condamnata.

Tony Blair a fost sfatuit de catre Partidul Laburist sa demisioneze, dar dovezile insuficiente impotriva lui Des Smith, persoana arestata anul trecut, ii mai dau un ragaz.

Smith a fost arestat in aprilie 2006, in urma unor discutii avute cu un jurnalist al ziarului Sunday Times, in care a sugerat ca sposori ai Partidului Laburist din boardul unor univeritati au primit titluri nobiliare.

"Desi Smith a facut niste comentarii indiscrete unui jurnalist sub acoperite, conversatiile sale nu dovedesc ca incerca sa obtina fonduri pentru universitatile orasului in schimbul unor titluri nobiliare.", se arata intr-o declaratie a Crown Prosecution Service.

Jonathan Powell, seful staff-ului primului-ministru, este urmatorul pe lista persoanelor intervievate. Acesta impreuna cu Ruth Turner, seful relatiilor cu guvernul si lordul Levy, responsabil cu strangerea de fonduri pentru Partidul Laburist, au fost arestati pentru ca au refuzat sa raspunda la intrebarile anchetatorilor.

In ultimele 11 luni, politia a investigat daca Downing Street 10 a oferit titluri nobiliare unor lideri ai unui grup de oameni de afaceri in schimbul unor imprumuturi si donatii catre Partidul Laburist. Doi apropiati ai lui Tony Blair au fost arestati, amandoi negand acuzatiile.

Un nou sondaj de opinie arata ca publicul este mai putin interesat de scandalul titlurilor nobiliare decat media si mediul politic. 33% din alegatori sustin Partidul Laburist, in crestere cu un procent fata de luna trecuta, arata ultimul sondaj publicat de The Times weekendul trecut, in timp ce Conservatorii au scazut cu 3 procente la 36%.

Blair intentioneaza sa ramana in functie pana in iunie, cand este asteptat ca ministrul de finante, Gordon Brown, sa fie in sfarsit numit prim-ministru. Inca de la alegerile din 2005, in urma carora Partidul Laburist a mai castigat inca un mandat, se discuta de aceasta succesiune, Blair tinand cu dintii de putere.