Traficul pe autostrada ar putea fi taxat cu o suma cuprinsa intre 3 si 6 euro pe suta de kilometri, a afirmat, joi, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, in cadrul unei conferinte de presa. Nivelul taxei ar putea varia in functie de contractele ce vor fi stabilite cu cei care vor concesiona autostrazile.

Citeste si "Strategia lui Berceanu privind constructia de autostrazi"

Potrivit ministrului, taxa s-ar putea aplica atat pentru autostrazile existente, cat si pentru cele care vor fi construite in viitor. Berceanu a adaugat ca taxa va fi impusa doar pentru autostrazi, drumurile nationale fiind exceptate.

Pana in 2013, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) va construi circa 1800 de kilometri de autostrada. Cea mai mare parte a acestor autostrazi ar putea fi concesionata, intrucat nu exista fonduri suficiente pentru a finanta constructia acestora.

Astfel, concesionarul va opera si intretine autostrada pe o anumita perioada, va colecta taxele si va achita statului o taxa, intr-una dintre variante.

O alta varianta reduce rolul concesionarului la intermedierea colectarii taxelor, in favoarea statului si in schimbul unei sume. Exista, de asemenea, o a treia modalitatea care combina cele doua variante prezentate, caz in care sarcinile sunt impartite intre stat si concesionar.

Concesionarea presupune acordarea unui contract unui antreprenor general care de obicei construieste autostrada si se ocupa de exploatarea lucrarii pe o perioada de 20- 25-40 de ani si de intretinere soselei. Plata concesionarului este realizata din banii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri si se poate realiza prin rate anuale, trimestriale sau lunare.