In Voluntari accesul la internet se face dupa bunul plac al primarului si al unui consilier judetean din Ilfov.

Un contract de exclusivitate semnat intre Consiliul Local Voluntari si societatea MIBA, al carei actionar e Mihai Barbu, consilier judetean din partea PSD, acorda firmei puteri discretionare pe subteranul si suprateranul localitatii, astfel incat orice furnizor de internet e nevoit sa inchirieze reteaua. Un contract care incalca doua legi si prejudiciaza concurenta pe piata.

In luna mai a anului 2006, Consiliul Local Voluntari semneaza un contract de asociere in participatiune cu societatea MIBA Telecom 2002, cu scopul de a infiinta si exploata in comun reteaua aeriana si subterana de telecomunicatii a orasului Voluntari.

Mihai Barbu - dumnezeul internetului in Voluntari

La societatea MIBA Telecom 2002, actionar este Mihai Barbu, consilier judetean din partea PSD. Potrivit declaratiei de interese din 2005, pe anii ulteriori acestea nemaifiind actualizate, Mihai Barbu este asociat in trei societati comerciale, printre care si MIBA.

Potrivit legii, consilierii judeteni au permisiunea de a detine societati comerciale, insa cu respectarea catorva norme elementare.

Astfel, articolul 90 al Legii 161/2003 stipuleaza urmatoarele: consilierii locali si judeteni care au functia de presedinte, vicepresedinte, director general (...) ori alte functii de conducere, precum si calitatea de actionar sau asociat la societatile comerciale cu capital privat (...) nu pot incheia contracte comerciale de prestari servicii, de executare de lucrari, de furnizare de

produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte, cu institutiile sau regiile autonome de interes local aflate in subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judetean respectiv.

"Vor pierde in orice sala de judecata"

Mai mult, contractul incheiat intre Consiliul Local si societatea MIBA Telecom 2002, incalca o alta lege care reglementeaza piata tehnnologiei informatiei.

Oficialii Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) au precizat pentru HotNews.ro ca un astfel de contract incalca legislatia in vigoare, in caz de proces rezultatul fiind clar.

„Reteaua de comunicatii electronice este in proprietatea furnizorului, iar localitatea respectiva detine, in proprietate publica sau privata, terenurile sau constructiile (stalpi, canalizatii etc.) pe care este situata reteaua.

In aceasta situatie, orice alt furnizor are dreptul de acces pe proprietati in conditiile prevederilor OUG 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor astfel incat acesta poate solicita primariei accesul pe/la terenurile/constructiile respective, iar, in cazul in care primaria nu raspunde acestei solicitari, furnizorul respectiv are posibilitatea de a se adresa instantei judecatoresti.”

Mai mult, potrivit aceleiasi legi, un astfel de contract ar fi trebuit depus la ANRCTI, aceasta institutie avand obligativitatea de a-l oferi oricarei persoane interesate de continutul lui. La un an de la semnarea contractului, ANRCTI-ul nu a primit o copie a acestuia.

Argumentul suprem: nu vrem mataraie pe stalpi

Contactati de HotNews.ro, oficialii primariei Voluntari au argumentat necesitatea incheierii contractului prin acea ca astfel ar fi evitate „mataraiele” de pe stalpi.

„N-ati vazut ce e in Bucuresti de cabluri. Nu putem lasa pe oricine sa vina si sa-si intinda cablurile. Noi am desemnat firma MIBA Telecom pentru a realiza infrastructura. Cine vrea poate sa o inchirieze de la ei.

Nu vad nici o problema cu faptul ca apartine unui consilier judetean”, a spus pentru HotNews.ro Speranta Cliseru, Director in cadrul Administratiei Publice Locale din Voluntari.

Aceasta parea foarte bine pusa la punct cu actionariatul societatii MIBA. „Pana la urma domnul Barbu e doar detinator si nu administrator. Administrator e unul Romulus nu stiu cum”.

Nici Mihai Barbu, detinatorul MIBA Telecom, nu vede nici o problema in contractul incheiat. „E un contract perfect legal si nu cred ca ma aflu in vreo incompatibilitate cu functia pe care o ocup in Consiliul Judetean”, a declarat acesta.

MIBA cere bani pentru proprietatea altuia

Reprezentantii unei companii ce a incercat sa intre pe piata de internet din Voluntari au precizat pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca li s-a cerut o serie de conditii aberante.

„Dupa ce primaria ne-a refuzat solicitarea de a trage un cablu de fibra optica prin subteran, am fost trimisi la negocieri cu MIBA. Reprezentantii MIBA ne-au propus un targ: noi le dam bani pentru ca ei sa execute lucrarea pe care noi trebuia sa o inchiriem ulterior tot de la ei”, ne-a declarat administratorul societatii.

Monopol de cateva milioane de euro anual

O serie de cititori HotNews ne-au oferit cateva informatii in privinta modului in care se alege furnizorul de internet in Voluntari.

„Cei de la Prime Telecom, care urmau sa asigure traseul de fibra optica de la Nxdata pana in complexul nostru rezidential, au confirmat ca au probleme ca sa aduca fibra pe stalpii primariei Voluntari. Ei spun ca MIBA Telecom are un contract de exclusivitate pentru folosirea stalpilor din localitatile Voluntari, Afumati si inca vreo doua localitati din imprejurimi".

"Tinand cont de amploarea constructiilor rezidentiale din aceasta zona, este vorba de cateva mii de abonamente, deci venituri in valoare de milioane de euro pe an: 5000 de locuinte x 40 euro (tv + internet) x 12 luni = 2,4 milioane de euro anual.

Si nu sunt doar 5000 de locuinte, suprafata care va fi construita (rezidential sau birouri) va cuprinde un numar mult mai mare de abonati si venituri considerabil mai mari, in special din contractele cu persoane juridice”, sesiza HotNews, un rezident din Voluntari."