Victorie de senzatie pentru Romania in meciul de dublu contra Frantei - "necunoscutii" Florin Mergea si Horia Tecau au cistigat contra perechii Clement - Llodra in 5 seturi, cu 11-9 in decisiv!

Celor doi, succesul le poate relansa intreaga cariera: acum 4 ani erau cei mai buni juniori din lume la dublu, iar Mergea lupta cu Bagdatis pentru pozitia de lider la individual.

Florin Mergea, Horia Tecau - Arnaud Clement, Mikael Llodra 3-6, 7-5, 7-5, 6-7, 11-9

Romanii au rezistat presiunii si, neasteptat pentru diferenta de experienta in comparatie cu adversarul, au dominat mental momentele esentiale ale jocului.

Au revenit dupa pierderea primului set, au condus cu 2-1 la general, apoi au stiut sa uite ratarea tie-break-ului din setul 4, cind francezii au supravietuit.

In ultima mansa s-a mers "cap la cap": toata lumea si-a cistigat serviciul. Singurii care au tulburat acest echilibru au fost Mergea si Tecau - dupa ce au irosit doua mingi de break in game-ul 11, au fructificat sansa aparuta la 9-9. Iar Tecau a servit impecabil pentru cistigarea meciului.

Tensiuni... suplimentare

Capitanul nejucator al Frantei, Guy Forget a cautat toate trucurile posibile - cind elevii sai serveau la 4-4 (in decisiv), Forget a contestat doua puncte.

Comportamentul lui Guy Forget nu este o noutate - inaintea acestei intilniri cu Romania, el a declarat: "In mod normal, sa fii compentent in Cupa Davis inseamna sa sari 2, 45 metri la inaltime (N.R.: Aluzie la recordul mondial al lui Javier Sotomayor). Contra Romaniei, este suficient sa sarim 2, 15 metri".

Franta a vrut sa incheie meciul inca de simbata, mizind pe un dublu Clement - Llodra care era favorit net in fata celor doi tineri romani (22 de ani).

Victorie cit o intreaga cariera

In 2003, Florin Mergea si Horia Tecau au cistigat Wimbledon si Australian Open la juniori. Ei au fost propusi imediat de Ilie Nastase ca titulari in echipa de Cupa davis. Au si jucat contra Ecuadorului, septembrie 2003), aducind de la Quito calificarea echipei romane.

A fost insa si ultima lor prezenta la dublu in Cupa Davis. Anturajul echipei romane a lasat sa se inteleaga, la acea vreme, ca Andrei Pavel prefera sa joace la dublu cu Gabriel Trifu.

"Trebuie sa jucam cu Mergea si Tecau - ce daca sunt tineri, juniori, ce conteaza, ei sunt viitorul!" spunea Ilie Nastase inaintea meciului cu Elvetia (2004).

Din pacate, iesirea celor doi din calculele pentru reprezentativa de Cupa Davis a coincis si cu o cadere inexplicabila - principala cauza, spun specialistii, a fost socul intrarii in circuitul profesionist. O alta varianta evoca faptul ca din acel moment, Mergea si Tecau nu au mai mers impreuna la turnee...

Calcule si... sperante

Franta (2-1 la general) pastreaza prima sansa la calificarea in sferturile Grupei Mondiale.

Duminica, in ultima zi a meciului, primul care va intra in lupta va fi Andrei Pavel care va juca impotriva lui Richard Gasquet (ora 14,30). Dupa acest meci se vor intilni Hanescu si Grosjean, o intilnire care va depinde esential de rezultatul partidei lui Pavel.

"Si daca Andrei, jucator perfect pentru spiritul Cupei Davis, va invinge prima racheta a Frantei?" Intrebarea este echivalenta cu regretul: "Si daca Pavel nu pierdea in prima zi la Grosjean, dupa ce a avut 2-0 la seturi?..."

Declaratii:

Horia Tecau: "Ni s-a dat o sansa, am profitat de ea. Am fost foarte concentrati si ne-a ambitionat foarte mult aceasta provocare de a juca dublul contra unei ecchipe atit de tari cum este Franta".

Florin Mergea: "Vineri seara, cind s-a hotarit definitiv ca noi doi vom juca, am fost convinsi ca putem cistiga. Simteam acest lucru!Nu ne-am gindit nicio clipa la puncte pierdute sau la sansele pe care le aveau ei. Am jucat fiecare minge, indiferent de scor. Am vrut sa cistigam, stiam ca o s-o facem!"

Andrei Pavel: "Mi-au placut atit de mult! Au un viitor superb. Eu am mai jucat cu Horia (N.R>: in meciul din septembrie, cu Coreea) si pot face o comparatie - a fost mai sigur in aceasta echipa cu Mergea. Se cunosc foarte bine, au incredere unul in altul, se vede asta clar.

Cind a jucat cu mine, poate ca mi-a aratat prea mult respect si asta l-a crispat... Au jucat extraordinar!"

Guy Forget, capitan Franta: "Nu pot spune ca sunt dezamagit de jucatorii mei... Au jucat la un nivel mediu... Au inceput chiar foarte bine... dar romanii au jucat foarte bine ca un cuplu si le-a functionat serviciul in momente grele pentru ei. Sper ca Gasquet sa rezolve miine meciul, contra lui Pavel".

Mikael Llodra: "Sigur, nu ii cunosteam, dar asta nu trebuia sa fie o problema... Au jucat atit de bine impreuna! In special cind erau sub presiune, nu au ezitat nicio clipa!"

Presa franceza:

"Cu spatele la zid, cei doi necunoscuti din Romania au cistigat prin curaj... S-au bazat pe eficienta serviciului si s-au inteles bine la fileu" - L'Equipe.

"Francezii pareau sa aiba meciul sub control, dupa ce au cistigat primul set in 30 de minute si l-au deschis pe cel secund cu un break. Dar romanii, campioni mondiali la juniori in 2003, au revenit.

Forget si-a dus jucatorii in vestiar inaintea mansei a patra. La revenire, Clement si Llodra au salvat intilnirea, egalind la 2. Insa dupa 4 ore si 35 de minute, Clement si-a pierdut serviciul" - Reuters