In acest an se vor definitiva procedurile de listare la bursa pentru Transgaz si se vor demara procedurile de listare pentru Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Listarea acestor companii face parte din strategia energetica pe care Ministerul Economiei intentioneaza sa o puna in aplicare.

Strategia in cauza se va dezvolta pe trei orizonturi de timp si se va intinde pana in 2030, a precizat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Faza 2007-2008

Prima parte a strategiei este proiectata pentru perioada 2007-2008, cand Romania va trebui sa tina cont de restrictiile pe care le avem in calitate de membru al Uniunii Europene.

Potrivit lui Vosganian, in aceasta prima perioada ne vom axa pe indeplinirea obligatiunilor de membru UE, pe liberalizarea pietei, pe construirea institutionala a pietei, pe alinierea preturilor interne la cele internationale, pe definitivarea legislatiei in domeniu si pe inchiderea si ecologizarea din domeniul minier.

Faza 2008-2014

In cea de-a doua etapa a strategiei, proiectata pe termen mediu, Romania va definitiva programul de energie nucleara prin punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda in acest an si a celorlalte doua in 2014. Tot in acest interval, Romania se va concentra pe implicarea in proiecte mari, gen Nabucco sau Constanta - Trieste.

Alte directii ce vor fi urmarite in aceasta faza: dezvoltarea programelor de energie regenerabila, mentinerea centralelor pe carbune.

Faza 2014-2030

Principala caracteristica a strategiei pe termen lung este echilibrarea productiei autohtone cu resursele pe care le detinem. In plus, se va pune accentul tot mai pregnant pe diversificarea resurselor energetice.