Politica fiscala avantajoasa a Elvetiei continua sa atraga critici dure din partea Comisiei Europene, se arata intr-un articol din Financial Times. Scutirile de taxe au determinat multe companii multinationale sa-si mute sediul sau centrele de distributie in Elvetia, stat european, dar care nu este membru al Uniunii Europene.

Societatile care creeaza locuri de munca in tara cantoanelor sunt scutite de la plata impozitelor cantonale si municipale, fiind taxate doar cu impozitul federal de 8,5%. Un exemplu ar fi firma Kraft Foods, care a anuntat ca isi va muta sediul la Zurich in cursul acestui an.

Totusi, potrivit oficialilor europeni, aceste facilitati fiscale incalca acordul de liber schimb semnat de organismul european cu Elvetia inca din 1972. Guvernul de la Berna nu recunoaste insa prevederile acestui acord.

Replica UE: masuri de salvgardare

Comisia Europeana a cerut statelor membre ale UE sa inceapa renegocieri bilaterale cu Elvetia in privinta acordului de liber schimb din 1972. Elvetia beneficiaza oricum de acces privilegiat pe piata interna a Uniunii Europene, o piata cu 500 de milioane de consumatori. Dar pentru acest acces privilegiat, autoritatile de la Berna trebuie sa respecte toate reglementarile ce decurg de aici.

Iar Uniunea Europeana este hotarata sa transeze aceasta disputa in favoarea sa. Daca Berna nu va lua deciziile corespunzatoare, este posibil ca Bruxelles-ul sa impuna „masuri de salvgardare” Elvetiei, dar numai in ultima instanta, au declarat oficiali europeni. Una din aceste masuri ar fi aplicarea de taxe uriase asupra importurilor elvetiene.