MEdC a aprobat, vineri, criteriile de organizare si desfasurare a admiterii pentru facultate, masterat si doctorat pentru anul universitar 2007-2008. Conditiile pentru aceste concursuri nu difera prea mult de cele practicate pana acum.

Admiterea se organizeaza pe domenii de studii universitare pentru ciclurile de licenta, masterat si doctorat ale caror specializari sunt autorizate provizoriu sau acreditate in cadrul respectivei universitati. De asemenea, admiterea se poate organiza prin concurs, intr-una sau doua sesiuni, inainte de inceperea anului universitar.

Data si durata celor doua sesiuni de admitere, formele si probele de concurs se stabilesc prin metodologie proprie si se fac publice cu cel putin sase luni inainte de inceperea anului universitar, prin afisare la sediul institutiilor si prin publicare pe pagina electronica proprie.

Pentru studiile universitare organizate intr-o limba de larga circulatie internationala, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica.

Studii universitare fara taxa, o singura data

Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la buget o singura data, pentru fiecare din cele trei cicluri de studii universitare.

Studentii care au obtinut in perioada studiilor liceale distinctii (premiile I, II, III, mentiune, premii speciale) la olimpiadele scolare internationale, beneficiaza de dreptul de a fi admisi si de a urma, pe locuri finantate de la buget, cursurile a doua specializari.

Taxele de participare sunt stabilite de senatul universitatii

Universitatile pot percepe de la candidati, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, taxe de inscriere pentru organizarea si desfasurarea admiterii, in cuantumurile aprobate de senatele universitare. Acestea pot prevedea scutirea de plata acestor taxe sau reducerea lor, prin metodologiile proprii de admitere.

Copiii personalului didactic sunt scutiti de plata taxelor de inscriere la concursurile de admitere in invatamantul superior, o singura data in cadrul unei institutii de invatamant superior.

Media minima de admitere la studii universitare de licenta trebuie sa fie minim cinci sau minim un numar de puncte echivalent cu aceasta nota. Mediile generale sau punctajele generale obtinute de candidati la admitere sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare numai la institutia la care acestia au candidat, in conformitate cu procedurile proprii de admitere.

Rezolvarea contestatiilor este de datoria institutiilor de invatamant superior si se desfasoara potrivit reglementarilor interne. Decizia comisiei de contestatii este definitiva.