Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Friso Roscam Abbing, a infirmat „sursele europene” citate de site-ul EUexpands si preluate de unele publicatii romanesti despre presupuse critici aduse comisarului Franco Frattini in Colegiul Comisarilor, pe motiv ca acesta ar fi laudat-o pe Monica Macovei.

„Este un non-sens aceasta afirmatie!”, a declarat luni-dimineata Friso Roscam Abbing.

„Nimeni nu l-a criticat pe vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, pentru declaratiile de sustinere a ministrului de Justitiei Monica Macovei”. In conferinta de presa de la ora 12.00, Friso a mai confirmat inca o data faptul ca: „nu sunt informat absolut deloc despre nici un fel de critica adusa vicepresedintelui Franco Frattini pe acest subiect specific.

Am explicat inainte deja de trei ori in aceasta sala, ca vicepresedintele Comisiei Europene si-a exprimat aprecierea pentru ministrul Macovei si pentru munca pe care o face in reformarea justitiei si lupta impotriva coruptiei”.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Friso Roscam Abbing, infirma astfel „sursele europene” citate de site-ul „EUexpands” si preluate de unele publicatii romanesti despre presupuse critici aduse comisarului Franco Frattini in Colegiul Comisarilor.

Pe site-ul citat se afirma ca vicepresedintele Comisiei Europene ar fi fost „mustrat” de colegii sai pentru afirmatiile pozitiva facute la adresa Monicai Macovei si ca nu au existat alte comentarii din partea biroului comisarului dupa votul in Senatul Romaniei.

Suportul comisarului Frattini pentru Monica Macovei a fost insa reconfirmat si dupa motiunea din Senatul Romaniei, prin declaratia aceluiasi purtator de cuvant, Friso Roscam Abbing din 14 februarie, acordata pentru Deutsche Welle.

In conferinta de presa de luni, 19 februarie, Friso Roscam Abbing a mai afirmat ca pentru Comisia Europeana este importanta indeplinirea celor patru obiecte formulate in Raportul de monitorizare din 13 decembrie, precum si masurile si rezultatele concrete pe care Romania le va genera in reforma justitiei in perioada care va veni, si nu un politician anume.

Romania trebuie sa prezinte pe 31 martie un prim raport privind cele patru obiective stabilite in domeniul justitiei, printre care se afla adoptarea legii privind Agentia de Integritate.