Ieftinirea energiei este greu de realizat pe termen scurt, in lipsa unor investitii consistente, a declarat Andris Piebalgs, comisarul europen pentru energie, prezent vineri, 23 februarie, la Bucuresti. Statele Uniunii Europene trebuie sa realizeze investitii importante in domeniul energetic, dar acestea vor avea impact asupra pretului energiei doar pe termen mediu sau lung.

Cresterea consumului de energie se va intensifica in urmatorii 20 de ani:" De aceea, nu ne putem astepta ca pretul petrolului sa scada, astfel incat e necesar sa crestem investitiile in toate ariile sectorului energetic". Piebalgs a criticat si practica statelor europene de a utiliza o mare parte a veniturilor din vanzarea de petrol si gaze pentru subventii.

In plus, competitia din domeniul energetic romanesc este redusa, iar piata are nevoie de un grad mai ridicat de transparenta, a adaugat Piebalgs.

Tocmai din aceste motive, Uniunea Europeana a identificat trei zone in care trebuie sa-si concentreze eforturile: eficienta energetica, surse de energie regenerabila si investitii in tehnologia de profil, a concluzionat comisarul european.

Investitii de 3 miliarde de euro pana-n 2012

Investitiile Romaniei pentru mentenanta unitatilor de productie energetica va fi de 600 de milioane de euro numai in acest an, iar pana in 2012 volumul acestor investitii va fi de 3 miliarde de euro, potrivit lui Varujan Vosganian, prezent la conferinta sustinuta de Comisarul European pentru Energie, Andris Piebalgs.

Energia regenerabila

In acest moment, energia din surse regenerabile reprezinta circa 12-15% din productia totala de energie, a precizat Varujan Vosganian. Acest lucru se datoreaza faptului ca in acest volum a fost inclusa si energia hidro. Romania, ca si celelalte state europene, trebuie sa aiba un procent de 20% de energie produsa din surse regenerabile.

10% din PIB necesar pentru a reduce emisiile de gazele cu efect de sera

Romania ar trebui sa aloce circa 10% din PIB pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera conform cu normele europene, a precizat Vosganian. Insa acest effort este mult prea ridicat pentru autoritatile romane, astfel incat trebuie apelat si la sectorul privat. O solutie ar fi privatizarea unor complexuri energetice.

Mai mult chiar, avem timp pana in 2010 sa privatizam aceste mari unitati energetice - Turcani, Rovinari, Isalnita. In caz contrar, ele risca sa fie inchise.

“Este necesar un parteneriat public-privat care sa contribuie la cheltuielile necesare acestui scop”, a afirmat ministrul Economiei.