Scena politica romaneasca din zilele astea seamana mult cu una dintr-o parodie in care sefii mai multor bande rivale se tot ameninta intre ei cu pistoalele dar nici unul nu indrazneste sa traga. Un fel de anti-western ilar (normal, suntem in est imi veti spune) in care cel care va trage primul va avea soarta lui Doc (cel din desenul animat ! ) cand incearca sa impuste iepurele.

Sa incepem cu PD. Incurajat de scorurile bune din sondaje, PD viseaza sa devina cel mai mare partid de dreapta. A spus-o vicele Cezar Preda vorbind de planuri mari si de procente electorale pe masura. Care partid de dreapta va pierde in urma cresterii PD n-a spus dl. Preda dar o arata destul de clar sondajele : raportul de forte intre PD si PNL s-a inversat din 2004 pana acum.

Si cand PD afirrma ca doreste alegeri anticipate, e limpede ca are in vedere sa-si valorifice actualul potential din sondaje si implicit sa-si doboare rivalul sau cel putin sa-l reduca la nivelul unui “partid mic de dreapta”.

PD-ul ar putea sa apese pe tragaci retragandu-se de la guvernare si depunand o motiune de cenzura... doar ca premierul Tariceanu si-a pus o vesta anti-glont sub forma unei declaratii in care a vorbit de “raul cel mai mic” care inseamna o guvernare imrepuna cu PSD.

In situatia probabila in care o astfel de motiune a PD va pica, acesta se va trezi si in opozitie si fara alegerile dorite.

In plus, o astfel de derulare a evenimentelor ar fi si pe placul opozitiei PSD+PC care declara sus si tare ca vrea guvern minoritar PNL. Inamicul numarul unu al opozitiei este presedintele Basescu, ale carui gloante, desi oarbe din punct de vedere constitutional fac un zgomot mediatic prea mare in opinia susnumitilor.

Opozitia deci si-a pus tunurile pe Basescu cerand suspendarea presedintelui, precum si pe amicii sai din PD prin motiunea impotriva ministrului Macovei. Dl. Voiculescu si-a atintit puscociul mediatic asupra premierului cerandu-i sa-si demita ministrul “daca tine la viitorul sau politic”.

Dar dl. Tariceanu, care tine enorm la viitorul sau politic stie ca daca isi executa ministrul i se va cere sa faca la fel cu toti ceilalti din PD. Operatiune destul de sinucigasa care il lasa la cheremul “raului cel mic” dar mai ales poate sa-i produca un rau mare in sondaje. Pe de alta parte, raul suprem pentru PNL si pentru dl.

Tariceanu ar fi o motiune de cenzura (chiar daca nu s-ar ajunge la anticipate, e limpede ca presedintele Basescu nu l-ar mai numi premier). Strans intre cele doua usi, premierul pariaza pe un reviriment in timp dat de conjunctura economica favorabila care sa dea o imagine guvernarii. Dar pentru aceasta e nevoie de timp in care PNL-ul sa fie (in mod efectiv) la putere.

In ideea de-a castiga timp, premierul a dat un raspuns insolit cererii ultimative de mazilire a ministrului justitiei formulata de Dan Voiculescu : “sa intreb mai intai gardianul sa vad daca e legal”. Gardianul constitutiei a raspuns negativ si pe aceasta baza (juridica, nu politica !), dl. Tariceanu a raspuns la fel.

Credeti ca a pierit imediat sub focul opozitiei ? Ei, as ! Nici opozitia nu e dispus sa traga ... spre alegerile anticipate. De indata ce a aflat ca motiunile simple nu au efectul scontat, PSD a decis un intens “bombardament cu motiuni simple”.

Nostim, nu ? Si mai nostim a fost senatorul conservator Sabin Cutas care intrebat fiind pe “Realitatea” daca partidul sau va declansa o motiune de cenzura in urma refuzului premierului, a raspuns textual : “vom lua in calcul probabil mai mult ca sigur depunerea unei astfel de motiuni.” Imaginati-va scena cu Tariceanu inconjurat de “sniperii” conservatori care

cu pustile spre el ii striga “vom lua in calcul probabil mai mult ca sigul posibilitatea de-a te ucide, ticalosule !” Nu, in mod clar nu e un dialog de western, dar macar e amuzant. Si pana la viitoarele alegeri ( care se vor amana din cauza unui referendum la randul lui amanat din cauza viitoarelor alegeri), nu avem de ales.