Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca intrebarea care va fi adresata populatiei la referendumul privind votul uninominal va fi inclusa in decretul prezidential, care va anunta data consultarii. El a precizat ca acest lucru se va face cu respectarea procedurilor, ceea ce pune sub semnul intrebarii termenul anuntat: a doua jumatate a lunii martie.

El a facut aceasta declaratie la intalnirea pe care a avut-o, la Cotroceni, cu reprezentantii societatii civile, pe tema votului uninominal.

"Nu se vrea schimbarea structurilor statului. Am mentionat ca posibila data pentru referendum cea de-a doua jumatate a lunii martie, plecand de la premisa ca Parlamentul va trata cu prioritate solicitarea presedintelui", a spus Basescu.

El a amintit ca Parlamentul va lua in discutie joi cererea pe care el a trimis-o in legatura cu referendumul privind votul uninominal, ca subiectul va ajunge apoi la Comisia juridica, aceasta va face un proiect de hotarare, iar Camerele reunite ale Parlamentului vor adopta hotararea finala.

In cadrul discutiilor s-a accentuat asupra faptului ca intrebarea care va fi pusa populatiei in cadrul referendumului sa fie clara si simpla, pentru a nu da dea posibilitatea Parlamentului de a interpreta vointa populara dar si pentru a se asigura ca oamenii vor intelege exact despre ce este vorba.

Presedintele a insistat inca de la inceputul interventiei sale ca votul uninominal este singura solutie pentru reformarea clasei politice. Seful statului a precizat ca se gandeste ca ar fi de ales intre doua sisteme de vot uninominal, cel care cuprinde unul sau doua tururi in circumscriptii sau cel propus de Asociatia Pro Democratia.

Unii dintre reprezentantii societatii civile prezenti la Cotroceni au sustinut ca, prin formularea intrebarii, trebuie sa li se explice oamenilor care sunt consecintele tipului de vot uninominal asupra caruia vor fi consultati.

Altii au sustinut ca este important ca intrebarea sa fie simpla, pentru ca nu trebuie neaparat ca oamenii sa cunoasca in profunzime detaliile sistemului de vot uninominal asupra carora vor fi consultati, mai importante fiind efectele procesului: imbunatatirea clasei politice.

De asemenea, unii membri ai societatii civile au sustinut ideea declansarii cat mai rapide a unei campanii de informare a populatiei referitoare la votul uninominal si la diferitele sisteme posibile.

Un alt aspect la care s-au referit reprezentantii societatii civile: necesitatea unei consultari cu partidele politice si ajungerea la un compromis pe tema viitorului sistem electoral.

La intalnirea de la Cotroceni au participat, intre altii, Cristian Parvulescu (Asociatia Pro Democratia), Victor Alistar (Transparency International), Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Andrei Oisteanu (Grupul pentru Dialog Social), Adrian Moraru (Institutul pentru Politici Publice).