Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) a realizat cu ajutorul IMAS un studiu la nivel national cu privire la „hartuirea sexuala”. Doar 55% dintre cei chestionati in cadrul cercetarii au afirmat ca stiu de existenta unei legi care pedepseste gartuirea sexuala, iar dintre cei hartuiti, un sfert nu actioneaza in nici un fel.

Tocmai din aceste motive, CPE va realiza in urmatoarea perioada o campanie de informare cu privire la hartuirea sexuala. Astfel, va fi realizat un ghid desinat persoanelor care pot oferi suport victimelor hartuirii sexuale (sindicate, manageri, HR, angajatori si ONG-uri).

Tot pentru ei CPE va organiza cursuri de formare pentru 80 de membrii ai organizatiilor sindicale, responsabili cu asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati la locul de munca.

Conform cercetarii cele mai expuse hartuirii sexuale sunt persoane tinere, in special femei cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani. Datele colectate de IMAS arata ca 1 din 9 persoane din mediul urban s-a confruntat cu o situatie de hartuire sexuala sau cunoaste cel pputin un caz de hartuire sexuala. Majoritatea considera ca hartuirea sexuala ar trebui sa fie pedepsita legal (92%).

Nimeni nu a fost pedepsit pentru hartuire sexuala

Un procent de 55% dintre cei intervievati au declarat ca stiu despre existenta unei legi care pedepseste hartuirea sexuala.

Cu toate acestea, sustin CPE, „ in Romania, nicio institutie cu responsabilitati in domeniu sau instanta judecatoreasca nu a pronuntat vreodata o decizie favorabila unui reclamant intr-un caz de hartuire sexuala, cu toate ca au existat plangei in care persoanele acuzate proveneau atat din companii private cat si din institutii publice”.

Mai mult de o treime dintre victimele hartuirii sexuale se rezuma la a discuta cu agresorul, incercand sa rezolve problema pe cale amiabila. Aproape un sfert dintre cei agresati nu actioneaza in niciun fel, si 27% au asteptat ca lucrurile sa se rezolve odata cu trecerea timpului. 15% dintre victime aleg sa demisioneze pentru a scapa de aceasta problema.

Lipsa de reactie a victimelor agresiunii sexuale, spun reprezentantii CPE se datoreaza sistemului educational din tara noastra sia valorilor promovate prin intermediul acestuia.

"Scoala din Romania nu ne pregateste pentru un bun management al emotiilor. Valorile promovate in scolile noastre sunt "disciplina" si "subordonarea", dar niciodata "cunoasterea de sine". Pentru ca nu avem un sistem care sa le spuna copiilor ca au niste drepturi pe care nimeni nu trebuie sa le incalce, ajungem la aceasta lipsa de reactie", a afirmat reprezentantul CPE, Roxana Tesiu.

La cercetare au participat 648 persoane din 4 orase mari din (Cluj-Napoca, Iasi Constanta si Bucuresti).