Intalnirea dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii partidelor parlamentare, care au o noua runda de consultari pe tema alegerilor pentru Parlamentul European, s-au incheiat aproape de ora 13.00, dupa mai putin de doua ore. Este a doua intalnire de acest gen privind calendarul alegerilor, dupa cea din 14 februarie.

Reprezentantii opozitiei au declarat ca sprijina in continuare ideea de amanare a alegerilor europarlamentare.

Prima propunere in acest sens a venit la precedenta discutie, din partea PSD. Mircea Geoana a declarat vineri, dupa intalnirea cu premierul, ca Guvernul va lua o decizie in viitorul apropiat si va urmari modul de desfasurare al actiunilor privind cele doua referendumuri ce se intentioneaza a se organiza.

"Prioritatea absoluta a Romaniei in acest moment este rezolvarea acestui triunghi de criza a relatiei presedintelui cu primum ministru, a presesedintelui cu parlamentul si a guvernului cu parlamentul. Reforma Constitutiei si reforma sistemului politic sunt de asemenea prioritare pentru agenda publica", a declarat Geoana la iesirea de la discutii.

Lideril PRM, Cornelu Vadim Tudor a cerut, la randul sau amanarea alegerilor pentru PE pe motiv ca "in acest moment se afla in derulare procesul de suspendare a presedintelui Traian Basescu".

"PRM nu va participa la consultarile de la Cotroceni cu seful statului. mai ales pentru ca in acest moment, in ambele Camere, majoritatea parlamentara s-a schimbat si ca Parlamentul este condus de opozitie. Fara noi nu se face nimic", a declarat Vadim.

"PC isi doreste amanarea alegerilor europarlamentare din cauza crizei interne fara precedent", a declarat la randul sau vicepresedintele PC, Codrut Seres.

Presedintele UDMR, Marko Bela sustine apelul catre partidele politice de catre premier dar nu este de acord cu amanarea alegerilor europarlamentare.

"Sunt de acord sa nu ne mai gandim pentru cateva luni la referendumul cu votul uninominal si nici la suspendarea presedintelui. Am avea o imagine foarte proasta daca am amana alegerile pentru PE", a declarat liderul UDMR.

Presedintele PD, Emil Boc, s-a opus vehement unei posibile amanari a alegerilor europarlamentare programate la 13 mai. "Nu exista niciun rationament politic, legal sau tehnic pentru amanarea alegerilor europarlamentare. Amanarea alegerilor pentru PE ar insemna un gest de neseriozitate fata de cetateni si fata de Uniunea Europeana", a precizat liderul PD.

Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu a infirmat zvonurile conform carora liberalii ar dori amanarea alegerilor europarlametare pentru toamna.

"PNL este in favoarea alegerilor pentru PE in data de 13 mai. Cerem respectarea termenului stabilit pentru euroalegeri pentru ca sunt prioritare si trebuie sa ne concentram pe teme europene", a anuntat Melescanu. El a precizat insa ca decizia privind data organizarii alegerilor este strict la latitudinea guvernului.

La intalnire au participat Theodor Melescanu, Mihai Voicu, Radu Stroe (PNL), Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga (PD), Mircea Geoana, Titus Corlatean (PSD), Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcas (PRM), Dan Voiculescu, Codrut Seres (PC) si Iuliu Bara (consilier personal al ministrului UDMR al Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely).

Dupa discutiile din 14 aprilie, primul ministru a lansat un apel catre partide si Presedintie sa amane discutiile privind referendumul pentru votul uninominal, avand in vedere alegerile pentru Parlamentul European.

Campania electorala pentru primele alegeri romanesti pentru Parlamentul European va incepe in 13 aprilie, potrivit deciziei Guvernului, care a stabilit ca scrutinul sa se desfasoare in data de 13 mai.