Reprezentantul in Romania al celebrei institutii de invatamant superior este inchis, acuzat de deturnare de bani din fondul pentru reconstructia Irakului.

Astazi a inceput la Bucuresti Targul International de Universitati, RIUF, la care vor fi prezente peste o suta de institutii de invatamant superior din 20 de tari. Marea absenta este Universitatea Harvard, care a participat la cele doua editii desfasurate in anii anteriori, fiind reprezentanta de Michael Morris, om de afaceri american, stabilit in Romania, absolvent al prestigioasei universitati.

In baza unui mandat emis de FBI, cetateanul american a fost arestat in Romania, luna trecuta. Pe de alta parte, Universitatea Harvard ar fi putut fi reprezentata de alti absolventi la aceasta editie a targului, ceea ce nu s-a intamplat insa din cauza unei dispute intre cei care au pus bazele RIUF.

Studentul roman care invata la Harvard si care a intermediat pana acum participarea universitatii la targ si-a pierdut calitatea de organizator.

Cautat de FBI

Conform site-ului oficial al FBI, Michael Morris, stabilit in Romania si patron al unei firme de servicii financiare cu sediul in Cipru, a fost acuzat de conspiratie si frauda electronica in cazul deturnarii a 8,6 milioane de dolari destinati reconstructiei Irakului.

Fraudele de care este acuzat Morris ar fi fost comise impreuna cu alte persoane, timp doi ani dupa inlaturarea lui Saddam Husein de la conducerea Irakului. Autoritatile americane au cerut extradarea lui, pentru a fi judecat in New Jersey.

Morris a fost cel care, timp de opt ani, i-a intervievat pe tinerii romani interesati sa studieze la Harvard, urmand ca, pe baza aplicatiilor, dar si a recomandarilor lui Morris, comisia sa-i declare admisi sau respinsi.

Scandal intre organizatori

Motivul pentru care Harvard nu are un alt reprezentant la RIUF in acest an este scandalul iscat intre cei doi „parinti” ai targului. Daca editiile anterioare au fost organizate de Alexandru Ghita si Alexandru Manaila, ultimul fiind student la Harvard, in acest an, in urma unor neintelegeri intre cei doi, de eveniment s-a ocupat doar Ghita.

„Proiectul a fost al meu, eu i l-am prezentat lui Alex si i-am propus sa lucram impreuna. In 2005, am depus chiar o cerere de inregistrare la OSIM, iar in noiembrie 2006 am primit si confirmarea inregistrarii.

Conceptul si site-ul imi apartin si sunt inregistrate, pe numele meu, la OSIM”, spune Ghita, motivand ca l-a exclus pe Manaila de la organizare pentru ca la editia anterioara se implicase prea putin, el fiind in SUA, la studii.

„Paternitatea” se va stabili in instanta

Ghita a transferat organizarea targului de pe firma pe care o infiintase impreuna cu Manaila, gest calificat drept ilegal de acesta din urma. „Alexandru Ghita a acaparat in mod fraudulos si ilegal evenimentul si brandul RIUF, furand practic drepturile de proprietate ale asociatului sau”, spune tanarul.

El sustine ca, in urma unei discutii cu directoarea de admitere pentru Europa de Est, aceasta l-a informat ca politica universitatii este ca Harvard „sa nu-si asocieze numele cu un eveniment in cadrul caruia nu se respecta legea”. In cursul zilei de ieri, aceasta informatie nu a putut fi confirmata de oficialii universitatii.

Alexandru Manaila il va da in judecata pe organizatorul din acest an al targului.

Integral in Evenimentul Zilei