Guvernul Marii Britanii isi propune sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 60% pana in anul 2050, o initiativa cel putin indrazneata avand in vedere reactiile companiilor constructoare de masini dupa o propunere similara facuta de Consiliul Europei. O initiativa care ar putea afecta atat populatia cat mai ales corporatiile, o propunere salutara insa cu un termen foarte indepartat.

Daca va fi aprobat, proiectul va avea efecte multiple atat asupra populatiei cat si asupra corporatiilor: gospodariile oamenilor ar urma sa fie dotate, in mod obligatoriu, cu becuri economice; toate locuintele vor fi izolate corespunzator; producatorii de echipamente electronice ar putea fi nevoiti sa iasa pe piata cu televizoare sau dvd-uri fara buton de stand-by; constructorii de masini vor trebui sa investeasca enorm in cercetare.

Sunt masuri care se vor lovi in mod cert de nemultumirea populatiei ca urmare a costurilor pe care le implica.

“Proiectul este o adevarata borna internationala. Este pentru prima oara cand un guvern isi stabileste tinte precise de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Putem spune ca va fi un contract ecologic pentru generatiile urmatoare”, a spus ministrul mediului din Marea Britanie, Davids Miliband.

In ciuda “contributiei” modeste a Marii Britanii la procesul de incalzire globala, acesta a fost numit de catre Tony Blair “cel mai mare pericol pe care lumea il va avea de infruntat”.

Initiativa guvernului britanic vine la doar cateva zile dupa ce Consiliul Europei s-a angajat ca va duce la indeplinire un plan de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 20% pana in 2020. In acelasi interval Marea Britanie si-a propus o tinta de reducere cuprinsa intre 26 si 32 de procente.

Tony Blair pare extrem de hotarat in planul sau de promovare a unei constiinte care sa protejeze mediu.

“Este un pas revolutionar in ceea ce poriveste lupta impotriva incalzirii globale, Vom da un exemplu intregii lumi”, a declarat Tony Blair.

De asemenea, este prevazuta infiintarea unui comitet care sa realizeze rapoarte anuale asupra progreselor facute de guvern.

“Un guvern care nu va reusi sa respecte aceste angajamente va putea fi supus unor actiuni de ordin juridic. Pedeapsa va fi stabilita de un tribunal”, a mai spus Miliband.

Membrii guvernului urmeaza sa adopte acest proiect de lege in 2008.

Subiectul incalzirii globale urmeaza sa detina un rol foarte important in discursurile politicienilor premergatoare alegerilor ce vor avea loc in 2009, atat liderul conservatorilor David Cameron cat si seful laburistilor Gordon Brown, avand pe agenda rezolvarea acestei probleme.