Raportorul grupului parlamentar CDU/CSU pentru Romania in Comisia de Afaceri Europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum, a avertizat intr-un comunicat oficial ca aplicarea clauzelor de salvgardare ar putea reveni in actualitate daca Romania nu-si intensifica reformele.

„Impresia creata in Germania in acest moment este ca actuala clasa politica de la Bucuresti se ocupa mai mult de ea insasi decat de accelerarea reformelor”, a declarat Gunther Krichbaum.

Pe de alta parte, el considera deosebit de ingrijoratoare amanarea alegerilor europene cu doar doua luni inainte de termenul stabilit initial.

"Daca performanta proasta a partidului primului-ministru Calin Popescu Tariceanu in recentele sondaje constituie motivul amanarii alegerilor, acest lucru pune un mare semn de intrebare in dreptul intelegerii procesului democratic. Parlamentarii romani din Parlamentul European trebuie legitimati cat de curand prin votul popular", sustine Krichbaum.

Potrivit raportorului, evolutiile de la Bucuresti, precum vacantarea postului de la ministerul de externe, procedura de suspendare a presedintelui sau motiunea impotriva ministrului justitiei arata sovaiala sensibila a procesului de reforma si de combatere a coruptiei.

"Trebuie sa le spunem foarte clar prietenilor nostri romani ca avansul considerabil de incredere pe care l-am acordat trebuie justificat prin fapte", a mai precizat raportorul. El a avertizat ca este posibila activarea clauzelor de salvgardare pentru tara noastra.

El a atras atentia si asupra demisiei directorului general al Directiei Generale Anticoruptie. "Daca aceasta evolutie va continua, se pune pentru mine intrebarea activarii clauzelor de salvgardare. Romania este un membru plin al Uniunii Europene si trebuie sa respecte regulile agreate ale jocului", a avertizat Krichbaum.

Parlamentarul a insistat ca, "dupa aderarea la UE, partidele din Romania nu au voie sa se dedice doar certurilor interne".