Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va supune dezbaterii publice inca doua notificari privind plantele modificate genetic (OMG): una pentru introducerea in mediu pentru testare a soiei si alta la testarea culturii de pruni modificati genetic. De curand, ministerul a autorizat cultivarea de porumb MG pentru testare.

Toate acestea se petrec in momentul in care expertii din domeniul agriculturii tehnologizate incearca sa ii conviga pe romani ca plantele MG nu sunt daunatoare.

Ecologistii, pe de alta parte, aduc in dezbatere studii cu ajutorul carora incearca sa opreasca extindera culturilor de plante neconventionale, iar la nivelul UE porumbul modificat e singurul OMG permis in cultura.

In momentul de fata, Romania se chinuie sa adapteze legislatia din domeniu la cea europeana si, acolo unde se poate, sa o si aplice.

Pe de-o parte vin companiile care incearca in diferite moduri sa obtina dreptul de a face bani din plante modificate genetic, iar pe de alta parte UE care incearca sa asigure cetatenilor mijloace de trai cat mai sigur, dar si o sansa in plus micilor agricultori care vor sa vanda pe piata mancare ecologica. Cu cine va merge mai departe tara noastra?

“Facem ce spune legislatia europeana”

Cu toate ca e bombardat de notificari din partea companiilor care vor sa se dezvolte in domeniul agriculturii tehnologizate, Ministerul Mediului spune ca va incerca sa respecte legea. “Noi facem ce spune legislatia europeana care spune foarte clar ce se poate cultiva si ce nu”, a declarat pentru HotNews.ro Catalin Cheran, consilier in cadrul Ministerului Mediului.

Daca ne uitam la toate notificarile depuse pe teritoriul Uniunii Europene (http://gmoinfo.jrc.it/gmp_browse.aspx) descoperim ca cele mai multe au fost depuse de companile americane Monsanto, Pioneer si Syngenta. Mai sunt si cativa jucatori locali: universitati de stat si companii care acopera doar aria nationala, dar care reprezinta o mica parte in randul solicitarilor.

In Romania, Pioneer, Monsanto si Syngenta au depus documentele prin care solicita sa testeze culturi de plante modificate genetic. Inca una a fost depusa de Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita. Daca aceste notificari vor fi aplicate, solicitantii vor putea cultiva pentru testare porumb soia si pruni MG.

In acelasi timp, reprezentantii companiilor care produc seminte OMG vin cu discursul ca hrana este insuficienta si ca „solutia pentru a rezolva aceasta criza este utilizarea biotehnologiei in agricultura”

Misionarii Monsanto

"Alimentatia este primul medicament si pentru a avea hrana suficienta, trebuie sa fim capabili sa dublam capacitatea de productie in industria alimentara.

Solutia pentru ca acest obiectiv sa se realizeze, este utilizarea biotehnologiei in agricultura", a declarat expertul american in domeniul biotehnologiei Clive James, pe 2 martie, la Bucuresti, in cadrul unei dezbateri pe tema utilizarii biotehnologiei in agricultura.

James, un adept al OMG-urilor, a incercat astfel sa convinga autoritatile de la Bucuresti ca OMG-urile sunt la fel de sigure ca si plantele conventionale.

"In Uniunea Europeana exista sase state care produc organisme modificate genetic, iar Romania ar trebui sa se alature acestei liste. Fermierii romani ar trebui sa vada ce se intampla in restul lumii, dincolo de ingrijorarile care exista in Europa cu privire la biotehnologie.

Europa este ingrijorata de siguranta acestor alimente, dar ele sunt la fel de sigure ca si cele conventionale", a mai spus C. James.

Porumbul MG e toxic

Pe de alta parte, ecologistii europeni lupta din rasputeri sa opreasca intinderea culturilor tehnologizate. La numai doua saptamani dupa ce Ungaria a obtinut o derogare sa nu mai cultive porumb MG (n.r. - porumbul e singurul OMG a carui cultura este legala in Europa) a fost facut public si un studiu care spune ca porumbul tehnologizat dauneaza sanatatii.

Pentru prima data de la autorizarea organismelor modificate genetic (OMG) pentru alimentatie, un studiu publicat saptamana trecuta arata ca unicul OMG permis in Uniunea Europeana este daunatoar sanatatii. HotNews.ro va prezinta un document cu concluziile preliminare ale acestei cercetari (vezi doc. atasat).

Profesorul Gilles Eric Seralini, un expert guvernamental in tehnici de inginerie genetica de la Universitatea Caen, sustine ca exista semne de toxicitate in ficatul si rinichii cobailor hraniti cu porumbul MG produs de Monsanto.

Cercetarea publicata in jurnalul intitulat “Archives of Environmental Contamination and Toxicology” (Arhivele de Contaminare si Toxicologie ale Mediului) a analizat rezultatele testelor de siguranta depuse de Monsanto la Comisia Europeana pe vremea cand compania cauta sa-si autorizeze pe piata Europeana porumbul MG MON863.

Datele arata ca MON863 prezinta riscuri semnificative pentru sanatate. Studiul va putea fi accesat de public peste cateva zile.

Clive James, promotorul plantelor-mutant, face apologia OMG-urilor: