Ministrii de finante din Uniunea Europeana, reuniti marti la Bruxelles, au cerut Romaniei si Lituaniei sa puna in aplicare “politici bugetare mai stricte” pentru a contracara “supraincalzirea” economiei, informeaza publicatia franceza Les Echos.

“Am trimis autoritatilor romane un mesaj pentru a le spune ca supraincalzirea economiei necesita politici bugetare mai stricte”, a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare.

UE cere administratiei de la Bucuresti “sa-si amelioreze politicile bugetare pe termen mediu”.

Letonia

In Letonia, “masurile bugetare nu contribuie suficient la diminuarea supraincalzirii economiei”. Aceasta supraincalzire se caracterizeaza printr-o inflatie si un deficit de cont curent considerate prea mari, a precizat Almunia.

Bulgarii, mai buni ca noi

In schimb, vecinii nostri bulgari, alaturi de Spania si Belgia, au fost felicitati pentru strategiile lor bugetare. Chiar daca aceste state o duc mai bine decat tara noastra, totusi, ele mai au unele probleme de rezolvat.

Spania mai trebuie “sa-si regleze problema deficitului de cont curent”, Belgia “sa-si reduca nivelul datoriei publice” si Bulgaria “sa fie mai vigilenta in privinta masurilor bugetare din viitor pentru a corecta dezeechilibrele externe”, a concluzionat comisarul european.