Dupa alegeri, au aparut noii baieti destepti, ai Aliantei Dreptate si Adevar, care au luat o parte din curentul ieftin mostenit de primii baieti destepti, cei nascuti pe vremea PSD.

„Baietii destepti“ din energie nascuti in guvernarea PSD au cedat, dupa alegeri, o cota din afacere „baietilor destepti“ adusi de noua guvernare.

Exclusivista piata de energie ieftina din Romania, controlata de „baietii destepti“, a cunoscut, incepind cu anul 2005, un fenomen interesant: numarul celor care aveau dreptul sa intermedieze o astfel de energie a crescut brusc.

Afinitatile politice ale noilor intrati, rapiditatea cu care primeau licente si inexplicabila usurinta cu care vechii protagonisti au renuntat la unele contracte arata ca, dupa alegeri, „baietii destepti“ ai PSD au fost siliti sa cedeze o cota din afacere „baietilor destepti“ adusi de Alianta D.A.

Statul a pus si el umarul, ca sa ajunga la toata lumea: a liberalizat piata cu un an mai devreme.

Baietii destepti din piata de energie care au luat, pe sub masa, curent ieftin de la stat pe multi ani pe vremea guvernarii PSD au impartit prada dupa alegeri, de bunavoie sau „ajutati“, cu baietii destepti ai noii puteri.

Dupa cum reiese din datele obtinute de „Cotidianul“, dupa 2005 a aparut un fenomen interesant pe piata energiei: daca inainte tranzactiile se derulau, in general, dupa tipicul producator de stat-baiat destept-consumator, dupa 2005 afacerea merge altfel: baiatul destept care a cumparat curent ieftin pe multi ani in timpul PSD vinde o parte din curent unui alt baiat destept, aparut in

piata dupa alegeri, iar acesta vinde catre consumatori. Asta si pentru ca nou-venitii nu prea mai aveau loc la energia ieftina a statului, contractata anterior de primii baieti destepti.

Buzaianu-Pinalti (PNL, dar simpatizant PLD)

Energy Holding a fost unul dintre cei mai destepti baieti pe timpul PSD. Insa, pe 26 septembrie 2005, firma infiintata de Bogdan Buzaianu, finul lui Dan Ioan Popescu, semneaza un contract de furnizare de energie cu firma Green Energy, detinuta de fiul fruntasului PNL Gheorghe Stefan Pinalti.

La doar citeva zile dupa ce a luat energie de la Energy Holding, mai exact pe 27, 29 si 30 septembrie, firma fiului lui Pinalti semneaza trei contracte prin care vinde curentul catre Chimcomplex, RAFO si Somes Dej. O mostra de cum se fac bani in trei zile cu energie ieftina.

Iar faptul ca Green Energy a obtinut licenta de furnizare de la ANRE intr-un weekend - a depus cererea pe 29 iulie 2005, adica vineri, si a primit licenta luni, pe 1 august - poate spune cite ceva despre cit de mult a vrut Pinalti sa se faca baiat destept.

Avea si de ce: la sfirsitul lui 2005, firma cu doar doi angajati a inregistrat un profit de 2,8 milioane de lei, in conditiile in care a inceput furnizarea de energie, prin cele trei contracte, la 1 noiembrie 2005. Gheorghe Stefan nu a fost ieri de gasit pentru a comenta tranzactia.

Buzaianu-Oltean (PD)

Firma lui Buzaianu a ales sa mai renunte la o parte din cascaval in favoarea altui baiat destept aparut in vremurile Aliantei D.A. Pe 13 decembrie 2005, Energy Holding semneaza un contract de furnizare de energie, pe un an, catre firma Beny Alex, companie care a inceput afacerile cu energie tot dupa alegeri, obtinind licenta de furnizare pe 24 februarie 2005.

Beny Alex este firma in cazul careia fostul ministru al Economiei Codrut Seres a declarat ca s-au facut presiuni asupra lui pentru a obtine energie ieftina. Presiunile ar fi fost facute de deputatul PD Ioan Oltean, care a recunoscut ca s-a intilnit cu Seres, dar nu pentru a face presiuni, ci pentru lobby.

„Am cumparat in acel moment de la Energy Holding, pentru ca aveam nevoie de curent, iar ei erau singurii care au facut o oferta. Ne trebuia curent deoarece aveam multe contracte de distributie pentru consumatori finali. Nu s-au facut nici un fel de presiuni“, explica Mihai Cornel, directorul general al Beny Alex.

Boghiu-Pal (UDMR)

Un alt trader privat mai vechi se pare ca a ramas intr-o pana ciudata de consumatori finali, din moment ce a ales, in preajma alegerilor si dupa, sa vinda curentul luat de la stat catre alti traderi privati. Este vorba despre firma Enol Grup, detinuta de fostul director pe vremea PSD al societatii nationale de distributie Electrica, Lucian Boghiu.

Pe 21 decembrie 2004, firma lui Boghiu incheie un contract prin care vinde curent (luat de la Hidroelectrica si de la Rovinari) traderului privat Enex SRL din Cluj, care a obtinut licenta de furnizare in aceeasi luna. Firma face parte din grupul Energobit, in care unul dintre actionari este Peter Pal, membru UDMR si vicepresedinte al Camerei de Comert din Cluj.

Dupa acea data si pina la finalul lui 2005 Enex a incheiat contracte de furnizare de energie cu 21 de consumatori industriali. „Ne-au facut o cerere. Ne-au oferit un pret bun si am vindut. Nu am vindut catre consumatori pentru ca nu existau astfel de oferte la acea vreme“, sustine Boghiu.

Desi nu s-au facut presiuni directe , fostul director al Electrica vorbeste de „unele lucruri ciudate“. „Asupra noastra nu s-a facut nici un fel de presiune sa vindem catre Enex. S-au facut presiuni din partea producatorilor pentru a nu ne mai vinde doar noua curent.

Producatorii ne anuntau pe noi ca trebuie sa micsoreze cantitatile livrate, iar, pe de alta parte, vindeau mai mult catre alte firme“, ne-a spus Boghiu.

Prietenii lui DIP-Durbaca (fin PD)

Tranzactii intre baieti destepti s-au facut si la Galati. Mai precis, pe 11 ianuarie 2005, firma Euro P.E.C. a semnat un contract prin care a primit energie de la un alt baiat destept, Luxten, unde patroni sint prieteni mai vechi ai lui Dan Ioan Popescu.

de Mihai Nicut, Serban Buscu

integral in Cotidianul