Lupta electorala pentru alegerile prezidentiale din Franta a inceput oficial luni, la miezul noptii. Cei 12 candidati au la dispozitie mai putin de doua saptamani ca sa-si expuna afisele electorale pe cele 85.000 panourile instalate in fata sectiilor de vot, sa participe la dezbateri televizate si sa-si difuzeze clipurile audio si video.

Campania, care a inceput la ora 00, se va incheia cu doua zile inaintea primului tur de scrutin, programat pe data de 20 aprilie, relateaza AFP.

Desi favoriti in cursa presidentiala raman candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, si socialista Segolene Royal, in ultima perioada centristul Francois Bayrou a castigat foarta multa simpanie din partea electoratului si aproape ca i-a ajuns din urma pe cei doi.

Ultimele sondaje de opinie arata ca 28 la suta din alegatori vor vota in favoarea lui Sarkozy, fostul ministru francez de Interne. Pe locul al doilea se afla Royal, cu 23 procente, fiind cotata cu cele mai mari sanse de a participa la un eventual al doilea tur de scrutin, alaturi de Sarkozy.

Lupta stransa si in al doilea tur de scrutin

Sanse pentru turul al doilea are si candidatul de centru, Francois Bayrou, pe care sondajele il prezinta cu 19 la suta din sufragii, in timp ce nationalistul Jean Marie Le Pen a scazut sub 16 la suta in preferintele electoratului.

Mai concureaza opt candidati, printre care Dominique Voynet (candidat al Partidului Ecologist), Olivier Besancenot (candidatul Ligii Comuniste Revolutionare - LCR), Arlette Aguille (candidata Luptei Muncitoresti), Philippe De Villliers (presedintele Miscarii pentru Franta - MPF) si Gerard Schivardi (candidatul Partidului Muncitorilor - PT, de extrema stanga).

Nniciunul dintre acestia nu au insa creditat cu mai mult de cinci la suta in sondajele de opinie.

Potrivit BBC News, numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale este cu doua milioane mai mare decat in urma cu cinci ani. In cazul in care nici un candidat nu intruneste 50 la suta plus unul din totalul voturilor valabil exprimate in primul tur, atunci se organizeaza un al doilea tur de scrutin pe data de 6 mai.

CNA-ul francez sta cu ochii pe candidati

Toti cei 12 pretendenti la functia de sef al statului vor avea acces egal la mijloacele de difuzare a informatiei.

Astfel, Fiecare candidat va avea 45 de minute de timp de antena, perioada care va fi acoperita cu clipuri in trei formate ( 1 minunt, 2 minute si jumatate si 5 minute si jumatate), difuzate de canalele France 2, France 3, France 4, France 5, RFO (radio si televiziune), France Inter si RFI.

Consiliul Superior al Audiovizualului a efectuat saptamana trecuta propria sa tragere la sorti, pentru ordinea difuzarii spoturilor audiovizuale ale celor 12 candidati - Jose Bove, candidat al altermondialistilor, a obtinut dreptul la primul loc, la ora 6.05, pe canalul public France 5.