Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au trimis-o in judecata pe Maria Stoian, sefa Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). Aceasta este acuzata ca a deturnat fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, informeaza un comunicat transmis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Maria Stoian este acuzata pentru deturnare de fonduri si tentativa la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene.

9.640 de euro au intrat in buzunarul presedintelui ANTREC

Din probele procurorilor a rezultat ca, in luna martie 2003, in calitate de presedinte a ANTREC, Stoian a deturnat suma de 9.640 euro, destinata realizarii unui contract intitulat „Formarea formatorilor in vederea organizarii turismului rural romanesc in spiritul standardelor europene”, finantat de programul comunitar „Leonardo da Vinci II”.

Conform documentelor, din avansul acordat pentru realizarea proiectului, din suma de 12.650 euro, Stoian ar fi utilizat pentru indeplinirea prevederilor contractuale doar suma de 2.920 Euro. Procurorii sustin ca diferenta de 9.640 euro a fost folosita in scopuri personale, pentru calatorii in mai multe orase europene, cum ar fi Madrid, Praga, Munchen.

Proiectul a avut ca obiectiv organizarea, in Franta, a unui stagiu de pregatire de doua saptamani in domeniul turismului pentru 10 persoane. In realitate insa, cursul s-a desfasurat pe o perioada de numai patru zile si au participat doar sase persoane.

Cu ocazia depunerii Raportului final pentru contract, pe 3 mai, 2003, la Centrul National „Leonardo da Vinci” - in vederea platii finale in suma de 3.139,36 euro, Maria Stoian a facut declaratii inexacte referitor la datele financiare din raport.