Au fost comparate doua scenarii: cel in care o firma cu 100 de angajati acorda fiecaruia dintre acestia un bonus anual de 700 de lei, respectiv, situatia in care suma mentionata este varsata la un fond de pensii facultative pentru fiecare salariat.

Cheltuielile cu acordarea de bonusuri tuturor angajatilor ori de plata contributiilor la un fond de pensii ar genera cheltuieli de 70.000 de lei pe an. In situatia acordarii de bonusuri, firma ar suporta si cheltuieli cu taxele care ar urca cheltuielile generate de acordarea de bonusuri la 91.000 de lei.

Daca ar opta insa pentru a contribui pentru salariatii sai la fondurile de pensii nu ar mai avea de achitat taxe, ceea ce inseamna ca ar cheltui numai suma pe care o vireaza la fondurile de pensii.

Un numar de 200.000-300.000 de persoane vor contribui la fondurile de pensii facultative in 2007, iar valoarea acumulata va fi de 40-50 de milioane de euro, estimeaza presedin-tele Comisiei de Supraveghere a Siste-mului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. Primele contributii ar putea fi platite incepand cu luna mai a acestui an.

SOLUTII

Varsta de pensionare ar trebui sa creasca

Cresterea vastei de pensionare, pensionarea femeilor si barbatilor la aceeasi varsta, respectiv, descurajarea pensionarii anticipate sunt cateva dintre solutiile propuse de

Fundatia „Friedrich Ebert” Romania intr-un studiu pe tema consolidarii sistemului de pensii de stat din Romania inaintat sindicatelor, informeaza NewsIn.

Integral in Evz