Curtea Constitutionala din Ucraina dezbat pentru a treia zi consecutiv decretul presedintelui Iuscenko de dizolvare a Parlamentului, in timp ce mii de persoane manifesteaza in fata Curtii, in favoarea si, respectiv, impotriva acestei hotarari. Cei 18 judecatori ai instantei au la dispozitie o saptamana pentru a da un verdict, relateaza AFP.

Sedinta de joi a Curtii Constitutionale, in care a fost audiat un reprezentant al presedintelui Viktor Iuscenko, insarcinat cu apararea deciziei de dizolvare a Legislativului, a fost perturbata de miile de oponenti ai premierului pro-rus Viktor Ianukovici, dar si simpatizanti ai acestuia.

Protestatarii au blocat intrarea in cladirea instantei, ceea ce a determinat politia sa intervina in forta ca sa permita accesul judecatorilor. A fost nevoie de un gard metalic si un cordon al jandarmilor pentru a separa cele doua tabere.

Printre demonstranti se aflau si deputati din formatiuni rivale, care nu au ezitat sa se atace reciproc. Premierul Ianukovici a afirmat ca astfel de manifestari sunt inadmisibile in orice tara si ca opozitia "radicala" este capabila de orice.

Miercuri dimineata, blocarea intrarilor Curtii Constitutionale de catre manifestanti a intarziat inceperea sedintei cu mai mult de o ora.

Curtea Constitutionala din Ucraina a inceput in urma cu doua zile examinarea decretului prin care presedintele Iuscenko a dizolvat Parlamentul de la Kiev. Premierul Ianukovici si presedintele Iuscenko au decis sa astepte decizia celor 18 judecatori ai Curtii.

Cei doi au anuntat ca se vor supune oricarei decizii a Curtii Constitutionale, insa blocul condus de fostul premier Iulia Timosenko si alte formatiuni fidele presedintelui afirma ca judecatorii Curtii sunt partinitori si corupti, ceea ce ii va impiedica sa ia o decizie justa.

Iulia Timosenko si-a chemat toti sustinatorii la un miting pentru vineri si a spus ca este timpul unei noi revolutii portocalii, ca cea din 2004.

Ucraina a intrat intr-o criza politica grava, dupa dizolvarea Parlamentului, anuntata la 2 aprilie de presedintele prooccidental Viktor Iuscenko si contestata de coalitia guvernamentala prorusa a premierului Viktor Ianukovici, care a sesizat Curtea Constitutionala.