Jaky Scuiller s-a nascut in Bordeaux, in 1972 si si-a expus pentru prima data tablourile in urma cu cinci ani. Nu a frecventat niciodata scoli de pictura, dovada a faptului ca este un artist liber, care e dominat in panzele sale numai de constiinta sa.

In prezent, J. Scuiller locuieste la Bucuresti si are in aceasta saptamana, la TC.ArtGallery , pe Hanul cu Tei, o expozitie intitulata "Petromaniac".

Panzele sale reuite sub acest titlu vorbesc de nevoia oamenilor de energia petrolului, dar si despre faptul ca aceasta energie, care hraneste, distruge in acelasi timp.

Reporter : Cand ti-ai dat seama ca esti un petromaniac, ca lumea e miscata de energia petrolului si ce a facut ca aceste ganduri sa se transforme in imagini ?

Jaky Scuiller : Am crescut intr-o tara bogata, in care masina era regina. Totul se organiza pentru ea si in jurul ei si pentru ea si pentru «homo automobilicus». Viata cotidiana, modurile de consumatie toate se organizau in jurul masinii si al consumului de petrol. Am vazut cum se dezvolta cartiere rezidentiale, zone comerciale zone de munca organizate sa atraga masini.

Fot: HotNews.ro

Suntem «dedati» dependentei de petrol, asa cum altii sunt de heroina, tutun, alcool. Dupa congresul de la Rio din 1992 stim ca incalzirea climatica si consecintele sale ameninta viata pe Pamant, care este legata de poluarea pe care o produc oamenii. Cu toate acestea , noi nu venim colectiv si individual sa «calmam jocul» si sa limitam dozele!

Plecand de la aceasta reflectie, ca toti artistii tuturor timpurilor, marturisesc pe panzele mele aceasta preocupare. Sensibilitatea mea, simtamintele mele, sunt exprimate cu ajutorul pensulei. Negrul este metafora petrolului si a «tenebrelor» care castiga in fata luminii, moartea deasupra vietii. Pictura neagra se raspandeste pe panzele mele ca o maree neagra deasupra unei plaje.

Reporter : Este energia petrolului nociva pentru umanitate ? Ar trebui sa ne gandim de doua ori atunci cand alegem sa cumparam o masina in locul unei biciclete ?

Jaky Scuiller : Este evident faptul ca o priza de constiinta ar trebui sa izbuteasca sa ne modifice alegerile cotidiene. Mai putina risipa, mai putine masini poluante, energie curata... aceasta se intampla deja in multe dintre orasele Europei.

Foto: HotNews.ro

Reporter : Te cosideri ecologist sau activist ?

Jaky Scuiller : Nu sunt un militant. Este un simplu punct de vedere si o preocupare a unui adult care priveste in jurul sau.

Reporter : Ultimile tale picturi vorbesc despre petrol, iar viziunea a fost calificata de dine drept « apocaliptica ». Culoarea neagra pe care ai folosit-o insa, nu are tonuri inchise ci e un negru luminos. Aceasta a fost intentia ta ?

Jaky Scuiller : Am folosit diferite tonuri de negru pentru ca proiectul plastic corespunde unui mers estetic precis care cere sa existe o variatie a culorilor. Negrul ma intereseaza pentru potentialul sau de lumina. Pot stabili relatia materie/lumina, forta/profunzime, mat/stralucitor.

Reporter : Ce impresie iti lasa Romania?

Jaky Scuiller : Sunt in Romania de mai bine de doi ani si este o tara care imi place. Campania cu ruralitatea sa traditionala este plina de insemnatate si pentru "urbani". Bucurestiul este un oras plin de reguli, destructurat si liber in acelasi timp. Este ca o piscina. Este dur sa plonjezi, dar cand esti afara este la fel de bine.